ГИМНАЗИЈА ОТВАРА НОВО ОДЕЉЕЊЕ ЗА 20 ТАЛЕНТОВАНИХ КОМПЈУТЕРАША

 

Гимназија „Вељко Петровић“ у предстојећој школској години покреће нови смер за ученике са посебним способностима за рачунарство и информатику, а на основу одобрења Министарства просвете, науке и технолошког развоја за пријем 20 ученика на овај смер, па се ових дана и завршио рок за пријаву кандидата за пријемни испит.

Када је почетком школске 2014-2015 уз дозволу београдске приватне Рачунарске гимназије из Београда, њихов акредитовани наставни план и програм намењен ученицима надареним за нове рачунарске технологије и информатику уведен у седам гимназија у Србији, интересовање је често и четвороструко надмашивало расположива места.

Имајући у виду успехе својих ученика на ИТ такмичењима, сасвим оправдано се и сомборска Гимназија „Вељко Петровић“ понадала да ће добити дозволу надлежног Министарства просвете за отварање оваквог одељења, али је „зелено светло“ стигло тек ових дана.

- До почетка прошле седмице стигло нам је 37 пријава за полагање пријемног испита, али још увек чекамо да нам пристигну подаци из неколико општина. Ми смо обавештење о новом смеру у гимназији дистрибуирали на територији наше Школске управе, што подразумева Западнобачки и Севернобачки округ - појашњава директор Гимназије „Вељко Петровић“ Ладислав Фекете.

Мада се очекивало да ће међу првима у Србији добити дозволу за отварање одељења намењеног надареним информатичарима, захтев сомборске Гимназије је до сада наилазио на затворена врата у ресорном министарству. Како се могло сазнати по среди је био усуд мањих средина, односно то што је један од основних критеријума по којима се утврђује подобност за отварање рачунарског смера то да ли је школа у универзитетском граду или има склопљен договор са неким универзитетом чији би професори долазили као предавачи на стручним предметима. Други критеријум који се својевремено спомињао као могући узрок одбијања је оцена на екстерној евалуацији која је сомборској гимназији додељена пре више од четири године, иако се ситуација од тада драматично поправила у овој староставној школској установи.

Пријемни испит за смер рачунарство и информатика биће одржан 4. јуна, а настава ће се одвијати на српском језику. Припремна настава за пријемни испит у сомборским основним школама већ увелико траје, са заинтересованим осмацима се ради још од марта. Из гимназије су и до сада излазили одлични и награђивани информатичари, како је Фекете објаснио, захваљујући стеченом знању, али и великом ангажовању професора информатике Душка Обрадовића.

Да је најновији потез Министарства просвете, одобрење отварања таквог одељења, и више него смислен, доказује чињеница да се и ове године чак 10 одсто ученика Гимназије “Вељко Петровић” пласирало на Окружно такмичење из програмирања, што је далеко већи проценат него у било којој другој школи у Србији.

Да таленат сомборских гимназијалаца, али и стручан рад са њима надилази и националне оквире говори и податак да професор информатике Душко Обрадовић сваке године спрема своје ученике за учешће на „Microsoft Bubble Cup“-у , а сомборска гимназија је једина средња школа у свету чији ученици већ девет година заредом, односно од установљавања овог такмичења, успевају да се пласирају у његово финале.

- У односу на претходни период, разлика ће бити у наставном програму. Много више простора ће бити посвећено различитим областима математике, а мање ће се изучавати неки општи предмети – објаснио је Ладислав Фекете, који не двоји да увођење овог смера много значи и за сам град, јер може да се очекује да ће у будућности ИТ стручњаци потекли из Сомбора одлучити да остану у граду и посао развијају у свом граду. (Дневник)

    Ко је на мрежи: 64 гостију и нема пријављених чланова