НЕКАДАШЊИ "БОРЕЛИ" ПОНОВО РАДИ! СТОТИНАК ОБУЋАРА ПРОИЗВОДИ ЧИЗМЕ ЗА РУСКО ТРЖИШТЕ

 

У погонима некадашњег гиганта српске обућарске индустрије, сомборског „Борелија“ у стечају, обновљена је производња, захваљујући почетком маја одобреном и потписаном уговору о пословно-техничкој сарадњи са београдском фирмом „Дарфур“. У колективу чије је машине својевремено зауставио стечај, упослено је наново стотинак радника на производњи за познатог купца и извоз у чему предњаче зимске чизме за руско тржиште.

- Са нашим дизајнерима и моделарима договорили смо производњу стандардних модела ципела за наредну сезону јесен-зима, а у плану је да у  што скорије време отворимо преостале „Борелијеве” продавнице широм Србије како би обућа произведена у Сомбору била доступна купцима, каже Костадин Перовић, директор фабрике, наглашавајући да ће и у продајним објектима бити запошљавани некадашњи „Борелијеви“ трговци.

Према његовим речима београдска фирма „Дарфур”, којој је одбор поверилаца и Привредни суд одобрио склапање уговора о пословно техничкој сарадњи са „Борелијем” у стечају, реновирала је погоне пре почекта производње, како би се створили што бољи услови за рад запослених. Ускоро ће хале бити и климатизоване, а радницима је обезбеђен и кутак за одмор и кафу и чај.

Ангажовани радници не крију задовољство, пошто не само да поново имају сигуран приход, односно договор са пословодством да се зараде исплаћују до петог дана у месецу за претходни, већ и добре услове за рад, који подразумевају и превоз од кућног прага до фабричке хале у сомборској индустријској зони, који је организовао „Дарфур“.

При обиласку погона представници Агенције за лиценцирање стечајних управника и сомборска градоначелница Душанка Голубовић изнели су низ похвала на рачун београдске фирме која је покренула производњу. Разлог за задовољство званичника је и постојање могућности да се ускоро запосли још толики број радника што ће зависити од планираног проширења производње.

Павел Северини, именовани стечајни управник у „Борелију” каже да је овим уговором између „Дарфура” и „Борелија” направљен добар пословни потез који омогућава да пословни простор фирме у стечају буде у функцији , док се не реше имовинско правни односи са хрватским „Боровом“, након чега би се могло ући и у коначну приватизацију некадашњег друштвеног обућарског гиганта. (Дневник)

    Ко је на мрежи: 113 гостију и нема пријављених чланова