ПОВОДОМ ДАНА МУП-а И ДАНА ПОЛИЦИЈЕ НАГРАЂЕНИ НАЈИСТАКНУТИЈИ ПОЛИЦИЈСКИ СЛУЖБЕНИЦИ

 

Поводом Дана Министарства унутрашњих послова (МУП) и Дана полиције, у великој сали зграде локалне самоуправе организован је пријем и додељене су награде најистакнутијим полицијским службеницима Полицијске управе (ПУ) Сомбор.

Полицијским службеницима и њиховим гостима, у име градоначелнице Сомбора Душанке Голубовић, у име локалне самоуправе и у своје лично име, Дан полиције је честитао заменик градоначелнице Антонио Ратковић.

- Искрено се радујем што ћу данас бити у прилици да вам у име грађана Сомбора уручим награде које симболизују захвалност целокупне заједнице за напоре које свакодневно чините суочавајући се са изазовима који нису безазлени. Послови полиције никада, ни у најмирнијем времену,  нису били лаки, а посебно у време у којем живимо и које је бременито различитим изазовима. Само преданом и часном службом свих припадника полиције на благовременом откривању и спречавању унутрашњег и међународног тероризма и организованог криминала  омогућавате свима нама који живимо и радимо на северној граници наше државе, да се без стрепње посветимо свом свакодневном послу и животним обавезама. Посебно ми је значајно да могу да нагласим све квалитетнију сарадњу градских институција и Полицијске управе Сомбор на успостављању и развијању савремених стандарда заштите од насиља у породици, одличну сарадњу са полицијским пограничним органима наше две суседне државе, Републиком Мађарском и Републиком Хрватском који доприносе квалитетној слици наше земље на путу ка евроинтеграцијама, казао је Ратковић и додао да је жеља сомборске локалне самоуправе да се унапреди сарадња са локалном полицијом у свим областима које се односе на заштиту младих.

- У претходном периоду ја сам, не само у начелнику ПУ Сомбор Саши Дмитрашиновићу, већ у многима из ваше службе са којима сам био у прилици да се сретнем и разговарам, препознао намеру да заједнички интереси града и свих часних суграђана буду у што значајнијој мери остварени. На томе смо вам поштована господо полицајци, ја лично и наш Град захвални, казао је заменик градоначелнице и обећао да ће локална самоуправа у складу са овлашћењима и  могућностима дати допринос квалитету услова у којима полиција ради, а  ради опстанка виталних интереса града у будућности.

Присутним колегама обратио се и начелник ПУ Сомбор Саша Дмитрашиновић који је казао да се Дан полиције обележава у сећање на дане херојске прошлости, али да су у МУП-у и полицијски службеници  ПУ Сомбор „добро загледани у будућност“.

- Гледамо у будућност у којој, као  и у садашњости, себе видимо као истински сервис наших грађана. Наше активности и резултати које остварујемо имају једино за циљ да Сомбор буде миран, безбедан град, за нас и нашу децу. ПУ Сомбор је у претходном периоду у свим областима рада остварила резултате на које смо поносни. Ипак, не мислимо да смо завршили са свим изазовима, имамо нове и сигурни смо да ћемо кроз партнерске односе са Градом и свим институцијама, као и грађанима на виши ниво подићи безбедност у Сомбору. Сарадња је прави пут којим требамо ићи, а то су показали резултати остварени у 2016. години. У прошлој години стопа криминалитета је смањена за 10 одсто, а истовремено је повећан број расветљених кривичних дела за пет до шест одсто. Од изузетног је значаја што су резултати у области наркоманије видљиви и евидентни. Заплењено је 70 килограма разних врста опојне дроге, 900 биљака канабиса од којих се производи марихуана, пронашли смо више специјализованих лабораторија за производњу марихуане и открили више организованих група и спречили да се дрога нађе на улицама, навео је најзначајније резултате Дмитрашиновић.

Начелник ПУ Сомбор је навео да су значајни резултати остварени и у области сузбијања породичног насиља.

- Првог јуна ступио је на снагу нови Закон о спречавању породичног насиља који даје на значају превенцији  и омогућава нам ефикасно деловање. Већ за ових неколико дана примене показала се ефикасност. У  Сомбору смо имали прилику да 19 пута интервенишемо и исто толико пута вршимо процену ризика. У десет случајева удаљили смо насилника од куће и изрекли забрану приласка жртви, а у три случаја три лица смо лишили  слободе, казао је Дмитрашиновић и подсетио на колеге које су часно обављајући своју дужност изгубили живот или су повређени и додао да њихове породице никада не смеју бити заборављене.

Поводом Дана МУП-а и Дана полиције, ручним сатовима награђени су следећи полицијски службеници ПУ Сомбор: Дарко Јозић, самостални  полицијски инспектор - Одељење криминалистичке полиције, Дејан Ђурић, млађи полицијски наредник – Одељење полиције и Раде Рибић, полицијски наредник прве класе – Одељење саобраћајне полиције.

Посебном захвалницом награђени су:полицијски наредник Золтан Шаркези – Одсек пограничне полиције, за странце, сузбијање илегалних миграција и трговине људима, виши полицајац Миле Пајић, – Одељење полиције, виши референт Радојка Лукачев – Одсек за управне послове, Весна Ивановић, референт прве класе – Одељење саобраћајне полиције и Злата Банић, референт прве класе – Одељење саобраћајне полиције.

Награде је полицијским службеницима ПУ Сомбор је уручио заменик градоначелнице Антонио Ратковић, а начелник ПУ Сомбор Саша Дмитрашиновић је Срђану Мугоши, полицијском нареднику Одељења криминалистичке полиције уручио пиштољ којим га је, на предлог Дмитрашиновића, наградио министар МУП-а.

Дмитрашиновић је уручио и похвалнице полицијским службеницима којима их је наградио министар МУП-а, и то полицајце ПУ Сомбор:  самосталне полицијске инспекторе Мирослава Совиља и Далибора Елеза, самосталног полицајца Сашу Хаџића и Бојана Арнаута, полицајца Одељења саобраћајне полиције. Похвалницом је награђен и самостални полицајац Стевица Мрђа, ПС Кула.

Министарство унутрашњих послова Србије прогласило је Духове за Дан МУП-а и Дан полиције, који се обележава у знак сећања на 15. јун 1862. годину, када је српска жандармерија  на Духове (Тројице), одиграла пресудну улогу у сукобима код београдске Чукур-чесме, као и у наредна два дана током турског бомбардовања Београда.

    Ко је на мрежи: 37 гостију и нема пријављених чланова