ЈКП "ЗЕЛЕНИЛО" У КАМПАЊИ КОСИДБЕ АМБРОЗИЈЕ

 

Током 2018 године у Сомбору ће бити кошено 2.831.165 м2 површине угрожене амброзијом. Радници ЈКП „Зеленило“ Сомбор отпочели су средином јуна овогодишњу кампању косидбе амброзије, све агресивнијег алергогеног корова који, из године у годину, осваја нове површине и причињава озбиљне здравствене проблеме грађанима.

По налогу надлежних градских органа, кампања је отпочела од Роковачке шумице и околине Основене школе "Доситеј Обрадовић", настављена је дуж Стапарског пута (код обилазнице), пута за Чичове, у Ненадићу и на Безданском путу, а у првом кругу, машински и ручно, покошена је површина нешто мања од око 255.000 квадратних метара.

У другом и трећем кругу кошени су осим осталог, Нова Селенча, Жарковац, Чичови, Чонопљански пут, део Шикаре, Гаковачки пут, Суботички пут, пут за Билић, Обзир, простор око стадиона Жак, Шеталиште код Великог бачког канала (II круг), Индустријски пут, обилазнице на Стапарском и Апатинском путу, Жарковац, пружни појас на Гаковачком путу, Роковачка шумица, Жак, плато код Јоргованске улице, Апатински пут-Централа, код ОШ "Доситеј Обрадовић", Војвођанска улица, Нова Селенча, насеље Гоге, стаза за Ненадић (III круг)… Том приликом је покошено 368.045 квадрата у другом и 573.428 м2 у трећем кругу косидбе.

У току је четврти круг који обухвата део Стапарског пута, такозване јаме код ОШ "Доситеј Обрадовић", пут Буковац-Чичови, Апатински пут, Стапарски пут, Музеј Батинске битке, пут Ненадић-Гаково, Бездански пут – до моста, Стапарски пут, шумицу код хиподрома и обилазницу, ободне делове Сомбора (МЗ Млаке), Мајевицу… У четвртом кругу косдибе окончаном 8. августа, ручно и машински је покошено 588.374 квадратна метра.

Кампања ће бити настављена наредних дана а њоме ће поново бити обухваћена сва жаришта и подручја угрожена амброзијом у Сомбору и околини.

НАЈВИШЕ НИЧЕ ДУЖ КОЛОВОЗА

Највеће површине предвиђене за третман су уз коловоз од раскрснице за Чичове до раскрснице за Жарковац, (105.000 м2), лева и десна страна шумице у Роковцима (90.000 м2 + 80.000 м2), површине уз Гаковачки пут (70.000 м2), тзв. „Јаме“ код О.Ш. „Доситеј Обрадовић“ (42.000 м2), Бездански пут, до моста (40.000 м2), итд.

ИНВАЗИВНИ КОРОВ И АЛЕРГОГЕН

Све више људи у свету има проблеме са поленом амброзије, а у њему су констатована 52 алергогена једињења, од којих су 6 посебно опасни. Отежано дисање и појачана секреција су основни облици алергије која може у неким ситуацијама прећи и у астматичне нападе. Све чешће се у свету бележе смртни случајеви изазвани претераном алергијском реакцијом на амброзију. Амброзија не изазива само реакције код људи већ и код животиња.

ЈЕДНА БИЉКА – МИЛИЈАРДУ ЗРНА!

Једна биљка може произвести и више од милијарду зрна полена који се уз помоћ ветра могу распршити на површину од више квадратних километара. Зрно полена задржава клијавост и до 40 година. Амброзија првенствено настањује неуређено и запуштено земљиште. Најефикаснији начин уништавања је чупање из корена, али и неговање ниског растиња утиче на затирање. У случају већих површина примењује се и редовно кошење до 5 цм изнад земље, а само понекад и третман тоталним хербицидима.

    Ко је на мрежи: 77 гостију и нема пријављених чланова