ШИКАРЧАНИ ЗБОГ НОВОГ НАПАДА МИГРАНАТА НА ДЕВОЈЧИЦУ БЛОКИРАЛИ ПУТ СОМБОР - БЕЗДАН

 

Мештани Шикаре су у недељу око 20 часова блокирали пут Сомбор Бездан, на излазу из града, због напада миграната на дванаестогодишњу девојчицу.

Мања група миграната, који су смештени у Прихватном центру у насељу Шикара, у суботу су напали дванаестогодишњу девојчицу, која је испратила другарицу до њене куће.

Према речима оца нападнуте девојчице, четворица млађих миграната ју је окружило, а један од њих је додиривао по телу. На вриштање девојчице реаговао је комшилук, а мигранти су се разбежали.

Саша Ђурђевић, отац нападнуте девојчице, за Радио телевизују Војводине је рекао да се инцидент догодио око 19 сати, када је његова ћерка чекала другарицу испред куће.

"Она је стајала испред капије на бициклу, а четворица миграната су јој пришла са леђа. Она их није ни видела. Можда би, да је била без бицикла и побегла у кућу, али овако није могла да мрдне. Тројица су је окружила, а четврти јој је пришао с леђа и загрлио је и почео да је вуче за руку. Дете је вриштало и отимало се. Срећа да је другаричин отац био у дворишту, да је чуо вриску и галаму и одмах истрчао напоље. Међутим они су већ побегли према Прихватном центру", каже Ђурђевић.

То је изазвало велики револт мештана Шикаре, који су раније већ више пута протестовали због понашања појединих становника Прихватног центра.

- Овде смо већ месец и по дана, сада очекујемо да дође неко из градске власти. Највероватније ћемо радикализовати протесте и блокираћемо пут ка Бездану или отићи испред Градске управе. Нешто мора да се догоди да би се побиљшала ситуација. Сматрамо да би прихватни центар требало затворити или да буде затвореног типа, да њихови становници не могу слободно да се крећу, када и где ко хоће, да мигранти буду под контролом - рекао је један од становника Шикаре.

Грађани су после окупљања код дома на Шикарском путу синоћ блокирали државни пут према Бездану. Педесетак мештана Шикаре је зауставило саобраћај, а убрзо се појавила и полиција, која је преусмеравала возила на обилазни пут, како не би дошло до већег застоја, с обзиром да се ради о путу који води ка Мађарској и Хрватској граници. Мештани Шикаре су најавили да ће се протести наставити све док се не пронађе решење за миран живот у том делу града. (Првда)

Како пише РТВ, проблем је делимично решен још исте ноћи, неколико сати после протеста, јер је 70 миграната самаца измештено из Сомбора у центар у Прешево.

- Од тих 70 самаца миграната само тридесетак је било регистровано у прихватном центру. Остали су сви илегалци. Проблем смо решили краткорочно, а надамо се дугорочном решењу тако што ће Министарство за рад укинути боравак самаца миграната у прихватном центру у Сомбору, каже Зоран Рус, повереник СНС-а и председник Одборничке групе СНС-а у Сомбору.

Рус напомиње да је капацитет прихватног центра у Сомбору 120 особа из породичног смештаја и центар у Сомбору предвиђен је за смештај породица.

    Ко је на мрежи: 43 гостију и нема пријављених чланова