МИГРАНТИ – САМЦИ ИЗМЕШТЕНИ ВАН СОМБОРА

 

У недељу, 9. јула 2017. године догађај у насељу Шикара у Сомбору, према којем су мигранти напали  девојчицу која живи у том насељу,  изазвао је протест грађана, а одмах потом градоначелница  Душанка Голубовић је разговарала са представницима  житеља Шикаре и одржан је састанак локалног Савета за миграције.

На састанку са градоначелницом грађани су били категорични у свом захтеву да прихватни центар буде затвореног типа и да служи искључиво за смештај породица.

Градоначелница је истакла да разуме њихове захтеве и изложила их на састанку Савета за миграције.

 - Мигранти, шеснаестогодишњаци, нису напали 13-огодишњу девојчицу. Сам догађај нема елементе кривичног дела, нити прекршаја, рекао је представник сомборске полиције на састанку Савета.

На састанку је речено да Комесаријат за избеглице који управља центром, мора појачати мере кућног реда, односно водити евиденцију о мигрантима од њиховог доласка до одласка из центра. За време боравка у центру морају се поштовати правила кућног реда, односно пропуснице могу добити само три мигранта истовремено и то са јасно назначеним временом изласка и обавезног повратка у центар.

Град Сомбор се захваљује Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања које је брзо реаговало на захтев локалне самоуправе да се мигранти – самци депортују из Сомбора.

Захваљујући брзој акцији Министарства за рад, уз асистенцију полиције, из Сомбора је  у ноћи између 9. и  10. јула  депортовано 70 миграната самаца, а остало их је само троје који из здравствених разлога нису могли бити депортовани.

Закључено је да ће локална самоуправа и убудуће, уколико се мигранти – самци појаве на територији града, захтевати да Министарство за рад, запошљавање,  борачка и социјална питања  организује акције депортације миграната.

    Ко је на мрежи: 55 гостију и нема пријављених чланова