ШВЕРЦ ЈЕЛЕНСКИХ РОГОВА УНОСАН БИЗНИС

 

У Шумском газдинству Сомбор, Јавног предузећа "Војводинашуме" већ дуги низ година је присутан проблем рогокрадица. И ако се сезона крађе одбачених јеленских рогова поклапа са крајем ловне сезоне, увек има оних који током целе године противзаконито трагају за трофејним роговоима, који су остали негде одбачени и затурени дубоко у шуми.

Кријумчарење јеленских рогова постало је уносан бизнис за крими - ловце, који харају по ловиштима којима газдују "Војводинашуме". Срђан Пеурача, законски заступник у ШГ Сомбор ЈП "Војводинашуме":

- Током ноћи или у раним јутарњим часовима рогокрадице упадају у ловишта илегалним путем, прескачу ограде и крећу се по хранилиштима где се јеленска дивљач налази. Рогокрадице на хранилиштима покушавају да нађу одбачене рогове или иду за крдом.

Према речима надлежних, ово државно предузеће управо због таквих криминалних радњи претпри знатну годишњу материјалну штету.

Срђан Пеурача, законски заступник у ШГ Сомбор ЈП "Војводинашуме": - Не можемо да говоримо о крајњим цифрама, јер немамо тачан податак колико одбачених рогова заврши на црном тржишту, а колико остане сакривено у природи. Процењујемо да годишње око 400 килограма заврши на црном тржишту.

У овом Шумском газдинству кажу да је крађа јеленских рогова постала уносан бизнис, јер примерци трофејних рогова завршавају чак на црном тржишту Кине.

Шумско газдинство Сомбор на 17.000 хектара ловишта располаже са преко 1.600 грла дивљачи, што чини скоро 40 одсто фонда у Србији.

- Са Министарством унутрашњих послова имамо одличну сарадњу и успевамо да контролишемо да сведемо кријумчарење на најмањи могући минимум. Не можемо рећи да смо упели да сузбијемо ове криминалне радње, јер још увек трофеји завршавају на црном тржишту.

Велимир Чешљевић, самостални референт за здравствену заштиту дивљачи ШГ Сомбор "Војводинашуме": "Поред рибокрађе имамо и ловокрађу, а уз ловокрађу имамо и илегално скупљање рогова. На жалост, то су све елементи који прате ову нашу службу."

"Краљеви шуме" у свом животном циклусу сваке године током фебруара и марта одбацују "старе" рогове и тада почињу да им ничу нови. Крајем лета почиње рика јелена када су мужијаци у полној зрелости спремни за туче својим новим роговима због женки. (РТВ)

    Ко је на мрежи: 106 гостију и нема пријављених чланова