ГРАД ИЗДАЈЕ ДРЖАВНЕ АПОТЕКЕ У ЗАКУП

 

Лекове на рецепт Сомборци ће убудуће узимати само у приватним апотекама, јер ће апотеке у саставу Апотекарске установе "Народна апотека" бити издате у закуп. Ту одлуку донела је Скупштина града Сомбора.

- Будући закупац мора у пакету узети све апотеке. Мораће задржати сво фармацеутско особље, док се ће за остале запослене радити процене колико ће бити потребно да се преузме, каже већник Градског већа задужен за финансије Сава Дојић.

У Самосталном синдикату Апотекарске установе наводе да их пре доношења одлуке нико није контактирао и ни на који начин нису били укључени у доношење предложеног решења.

- Нама се до сада нико обратио са предлогом могућих решења. Запослених је некада било 116, а сада 81 стално запослен. Ми не знамо како ће то да функционише, ко ће бити наш послодавац и под којим условима, каже Станојка Везмар, председница Самосталног синдиката Апотекарске установе "Народна апотека".

Одлука да се апотеке издају у закуп донета је како би се спречило гомилање губитака апотеке који већ сада месечно износе више од 900.000 динара.

- У 2016. години апотека је имала губитак од шест милиона динара. За прва три месеца 2,8 милиона, што значи да се месечно прави губитак од 930.000 динара и до краја године он би достигао 12 милиона, објашњава Дојић.

Маржа од само 12 одсто на коју право имају државне апотеке, као и обавезе да апотеке раде и у местима где њихово пословање није рентабилно, само су део проблема државних апотека. Највећи проблеми везани су за јавне набавке.

- Централне јавне набавке у државне апотеке уведене су 2015. године, али та обавеза не постоји за приватне апотеке, што аутоматски значи да ми нисмо равноправни на тржишту, јер су неједнаки услови пословања, истиче председница Синдиката.

Апотекарска установа "Народна апотека" има пет апотека у Сомбору и 16 у селима. Нови закупац биће у обавези да потпише уговор на 15 година.

Оглас о лицитацији биће објављен ускоро, па се очекује да закупац у апотеке уђе већ у септембру. За сомборске апотеке интересују се три потенцијална закупца. (РТВ)

    Ко је на мрежи: 88 гостију и нема пријављених чланова