ПОКРАЈИНСКИ СЕКРЕТАР ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ МР ВУК РАДОЈЕВИЋ: МЕРЕ АГРАРНЕ ПОЛИТИКЕ – ПРЕМА ПОТРЕБАМА ПОЉОПРИВРЕДНИКА

 

Секретар Секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство АП Војводине мр Вук Радојевић, увео је праксу обиласка пољопривредних газдинстава. Током претходних годину дана  у сарадњи са локалним самоуправама секретар Радојевић је са својим сарадницима одржао 100 трибина и обишао бројна пољопривредна газдинства промовишући  мере аграрне политике Војводине и ослушкујући актуелне потребе пољопривредника.

Настављајући праксу обиласка пољопривредних газдинстава, а у сарадњи са замеником градоначелнице Сомбора Антонијом Ратковићем и Дарком Радуловићем, чланом Градског већа за област пољопривреде и заштите животне средине, секретар Радојевић и  помоћник секретара  Владислав  Крсмановић, посетили су  газдинство Марка Илића у Бачком Брегу.

Секретар је изразио задовољство посетом Бачком Брегу, а у непосредном, отвореном разговору Илићи су навели да им је потребно више информација о кредитним линијама Секретаријата.

- Интересују нас конкурси који се односе на адаптацију и опремање фарми, субвенције за младе пољопривреднике, као и могућност да се на дужи временски рок државно земљиште издаје у закуп, навели су Илићи.

- Што се тиче опремања сточарских фарми ребалансом буџета АП Војводине смо определили додатна финансијска средства за набавку опреме за опремање фарми и то готово  три пута више средстава него што је то био случај у 2016. години. То је значајан искорак и сигнал нове Покрајинске владе да желимо да значајно финансијски подржимо пољопривредне произвођаче. Поред тога, имамо средства за мини прерађивачке капацитете за месо и млеко и позивам и вас и све  пољопривреднике, сточаре да активно прате конкурсе које расписује Секретаријат за пољопривреду, да конкуришу и да искористе бесповратна финансијска средства која им стоје на располагању, казао је секретар Радојевић.

С обзиром да се у породици Илић ускоро спрема „смена генерација“ што се тиче вођења газдинства, од оца Марка газдинство ће преузети син Данијел, секретар Радојевић је говорио и о младима на селу, као о приоритету  у аграрној политици Војводине.

- За разлику од претходних структура у покрајинској власти, кроз конкретне мере смо препознали  младе пољопривреднике до 40 година. Ову категорију пољопривредника  финансијски подржавамо кроз конкурсну линију коју смо назвали  старт-ап програм,  а која обезбеђује до 1.200.000,00 динара, од којих 75 одсто средстава пољопривредници добијају авансно.  На тај начин желимо  да их мотивишемо да се упусте у интензивну пољопривредну производњу,  а  оне који немају регистрована газдинства  да кроз овај програм обезбеде средства и региструју пољопривредна газдинства, од чега бенефит имају пољопривредници и генерално Војводина којој су потребни нови, млади пољопривредни произвођачи, рекао је Радојевић.

Секретар је говорио и о другим мерама аграрне политике Секретаријата и посебно истакао да је Секретаријат усагласио мере аграрне политике са кредитним линијама  Фонда за развој пољопривреде АП Војводине.

- Практично то значи да пољопривредници уколико имају потребу за кредитном линијом код Фонда,  по том истом основу у  Секретаријату могу добити бесповратна средства. Чињеницу да се бенефити остварују на овај начин потврђује  податак  да захтеви пољопривредника према Фонду  за  првих пет месеци 2017. године износе 1,2 милијарде динара, а у истом периоду прошле године износили су 440 милиона динара, навео је Радојевић.

Секретар  је навео, а то су истакли и Илићи,  неопходност удруживања  малих пољопривредних  произвођача.

- Неопходност заједничког деловања на тржишту  је  неминовност која нас очекује. Верујем да ће сами пољопривредници  препознати  потребу удруживања, пре свега верујем да су земљорадничке задруге адекватан облик удруживања. Земљорадничке задруге  у Војводини имају традицију од преко 170  година  и нови закон о задругама иде у прилог удруживању пољопривредних произвођача и позива их да се удружују,  да се баве интензивном пољопривредном производњом. У  томе им кроз огледне примере могу помоћи пољопривредне стручне службе, казао је мр Вук Радојевић, секретар Секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство АП Војводине.

ДОМАЋИНИ

Газдинство Марка Илића регистровано је као сточарска фарма капацитета  за држање 40 приплодних крмача, тренутно има 25 крмача,  располаже са 12 хектара земљишта у власништву, а у закупу обрађује још око 30-ак хектара. Пољопривредом се почео бавити када је постао технолошки вишак у сомборској „Застави – специјални аутомобили“ и отпремнину је искористио као почетни капитал за заснивање пољопривредног газдинства. Пољопривредом се не бави само Марко, већ и остали чланови породице Илић, а син Данијел има намеру да преузме газдинство када се отац пензионише.

ДВЕ КРАВЕ НА 1.140 СТАНОВНИКА

Према последњем попису из 2011. године Бачки Брег има 1.140 становника и 133 регистрована пољопривредна газдинства. Статистички посматрано значи да се више од 11 одсто становника бави пољопривредом.

Међутим, у Бачком Брегу млеко дају само две краве. Требало би да аграрне мере политике поспеше и ову област пољопривреде.

- Није све само до Секретаријата. Уз све наше трибине и предавања дешава се да пољопривредници не знају какве им све мере подршке стоје на располагању.  Секретаријат је отворен за сарадњу и радује нас свака иницијатива и сугестија. Због тога и организујемо предавања, обилазимо газдинства, слушамо шта нам пољопривредници  говоре и мере аграрне политике прилагођавамо њиховим потребама, казао је секретар Радојевић.

    Ко је на мрежи: 57 гостију и нема пријављених чланова