У ЦЕНТРУ СОМБОРА ПАО ВЕЛИКИ БОЂОШ И ЗДРОБИО КРОВ ПАРКИРАНОГ АУТА

 

Данас око 7,30 сати ујутро на Венцу Војводе Радомира Путника, велико стабло бођоша је пукло из за сада непознатих разлога, и пало на аутомобил Hyundai Getz паркиран испред кућног броја 46.

Аутомобил је претрпео велику штету (здробљен му је кров), а на срећу, нико није повређен. Куриозитет је да је црвени југо, паркиран тик испред Hyundaia, прошао без било каквог оштећења.

Остаје нејасно због чега је велики бођош тако лако пукао и пао, с обзиром на брзину ветра у том тренутку од око 3 m/s, и чињеницу да је стабло само делимично прожела трулежница, што је видљиво и на снимку.

Могуће објашњење стручњака је да висока стабла са богатом лиснатом крошњом, лети, при високим температурама, штитећи се од суше (кише пре најновијих падавина није било дуже време), просто повуку већу количину воде из тла ка врху, што доводи до поремећаја статике стабла и његовог лакшег пуцања, стоји у допису ЈКП "Зеленило" Сомбор.

У сваком случају „копривићима“ који су одавно постали један од брендова Раваграда, а посађени су претежно 20-тих и 30-тих година прошлог века, полако истиче биолошки оптимум. У том смислу, свакако би ваљало наставити подухват занављања бођоша и њихову замену новим садницама, започет пре неколико година, кажу из "Зеленила".

Подсетимо, крајем маја се и на Апатинском путу, преко пута Економске школе, такође из непознатих разлога, одвалила комплетна крошња великог бођоша и пала на аутомобил који је био паркиран испод дрвета. Ни тада, на сву срећу, осим материјалне, није било друге врсте штете.

    Ко је на мрежи: 123 гостију и нема пријављених чланова