ГЛОРИА“ ПОВОДОМ ЈУБИЛЕЈА МУЗИЧКОГ ДРУШТВА "MUSICA VIVA"

 

Музичко друштво „Musica Viva“ је поводом петнаестогодишњице постојања припремило несвакидашњи догађај: концерт „Вивалдијевим траговима“. Концерт је одржан у среду, у пуној цркви Светог Петра и Павла у Бачком Моноштору. Ансамбл је поводом јубилеја осмислио овај пројекат који је у протеклих пар месеци окупио изузетне младе музичаре из неколико градова који су сачинили камерни оркестарски састав и хор и за ову прилику припремили дела Антонија Вивалдија (Motet „Nulla in mundo pax sincera“ (I део) и Глориа у Д-дуру за солисте, хор и оркестар). Диригент је била Марита Топић, солисткиње: Александра Плетикосић, сопран (Академија уметности, Нови Сад), Миона Илић, сопран и Александра Звицер, мецосопран (Средња музичка школа „Петар Коњовић“ Сомбор). Солисткиње је припремила проф. Силвиа Минеа.

- У јануару смо послали позив певачима и свирачима који би желели да се укључе у овај пројекат припреме Вивалдијевих дела пошто су она веома младалачка и лепршава и добра су за извођење са омладинским хором и оркестром. У врло кратком времену пријавило се доста младих па смо организовали пробе наизменично у Новом Саду и Сомбору, уметници су додатно сами појединачно вежбали своје деонице а три дана пред концерт смо свакодневно имали интенивне пробе у Културном центру. Вивалдијева „Глориа“ је једно од најпопуларнијих вокално-инструменталних дела уопште јер није претешка, није предугачка, траје пола сата. Ово је први пут да „Мусица Вива“ изводи једно вокално-инструментално дело и зато је био велики изазов радити га. Планирамо да га ускоро изведемо бар још неколико пута, најпре у Суботици и Новом Саду. Задовољни смо како је све звучало, акустика у цркви је одлична а публика је лепо реаговала - казала је Марита Топић наком концерта.

Пројекат је подржао Град Сомбор.


БИСЕР БАРОКНЕ МУЗИКЕ

„Глориа“ у Д-дуру једно је од најчувенијих духовних дела Антонија Вивалдија. Настала између 1713. и 1717. за Дом милосрђа (Ospedale della Pieta), сиротиште у Венецији у којем су девојчице и девојке добијале темељно музичко образовање, а у којем је Вивалди био запослен као учитељ музике. Овај бисер барокне музике сјаји својом лепршавом узвишеношћу и доноси радост онима који га изводе и слушају. Због тога не губи на популарности ни 300 година од настанка.

    Ко је на мрежи: 52 гостију и нема пријављених чланова