НОВИНЕ ЗА БУДУЋЕ МЛАДЕНЦЕ! ДРЖАВА И ОД СВАТОВА УЗИМА СВОЈ ДЕО!

 

Обавезан уговор о пружању услуге из области музичке културе, плаћање пореза по столици и бодовање гостију на свадби, само су неке од новина које од данас “каче” оне који ће убудуће правити свадбу. Власник објекта у којем се организује прослава, дужан је да види да ли музичари који наступају у његовом локалу имају лиценцу за рад. Од 1. августа 2017. године, тачније од данас важи и новина по којој младенци склапају и уговор о пружању услуге из области музичке културе. Он мора да садржи тачну цену наступа, минимална висина хонорара је 1.200 динара по музичару, како се наводи Законом о раду. Ауторска накнада се за све врсте коришћења музике обрачунава према тарифи Сокоја из 2012. године, која је заснована на капацитету објекта, обрачунава се или према броју столица или према броју посетилаца. Тако се за организацију свадби плаћа накнада у износу од десет бодова по посетиоцу. Сваки бод има вредност од девет динара. За све објекте где се користи музика законска обавеза је плаћање ауторске накнаде коју одређује Организација музичких аутора Србије Сокој.

– Законска обавеза је да се за свако коришћење музике на јавном месту, а под јавним местом се подразумева сваки простор ван приватног окружења, мора платити ауторска накнада. Када је у питању коришћење музике на свадбама, за коју се мора платити ауторска накнада, Сокој закључује уговор са власником или закупцем простора у којем се организује свадба – објаснили су за Блиц из Организације музичких аутора Србије.

Теренски заступници Сокоја, који се понекад представљају као “инспектори” ће да контролишу свадбе. Они обавештавају власнике ресторана за свадбе о њиховој обавези плаћања накнаде за коришћење сокојевског репертоара. У тај репертоар за свадбе, поред домаћих дела, спада и репертоар стране музике који Сокој штити на основу уговора са иностраним ауторским друштвима.

– Уколико се утврди да власник простора није платио ауторску накнаду, шаљу му се писма опомене, затим писмо пред утужење. Сокој чини све да не дође до судског поступка – преноси Блиц саопштење из ове организације.

    Ко је на мрежи: 43 гостију и нема пријављених чланова