РОДИТЕЉИМА ПОТРЕБНО ОКО 500 ЕВРА ЗА ОПРЕМАЊЕ СРЕДЊОШКОЛЦА

 

Буџет родитеља средњошколаца пред почетак нове школске године, биће незнатно више финансијски оптерећен у поређењу са прошлом школском годином, сматрају родитељи средњошколаца у Сомбору.

Школски прибор, уџбеници, ученички дом, превоз, гардероба... само су део дугог списка у калкулацији трошковника родитеља средњошколаца. Једна од виших ставки јесте куповина нових уџбеника.

Стеван Благојевић из Сомбора је отац две средњошколке. Наглашава да "Цена комплета књига, зависно од тога о ком је разреду средње школе реч, креће се од 17.000 до 22.000 динара, у зависности од смера односно броја предмета. Ако у опрему за средњошколца додате ранац, мало квалитетнији, ако је анатомски, цена је до 6.000 динара, потом пероница, опрема за физичко и ликовно... Све у свему, сам старт за почетак нове школске године износи по ученику средњошколцу од 50.000- 60.000 динара."

Половне књиге или фотокопирање уџбеника олакшаће родитељски буџет.

- Ако успемо да нађемо половне књиге које одговарају, пошто имам старијег сина, нешто ће користисти, нешто од другарица ако нађе, ако не, морамо купити нове, рекла је Сузана Вирц Богданов, мајка двоје средњошколаца.

Школовање у другом граду додатно оптерећује буџет. Цена смештаја у ученичком дому која у Сомбору износи 5.983,00. Средње стручне и уметничке школе имају и друге редовне трошкове од униформи до приватних часова.

Светлана Аћимовић је мајка средњошколца који похађа средњу музичку школу у Суботици па је породични буџет додатно оптерећен.

- Превоз, школарина, приватни часови јер су потребни и захтевају повећање буџета тако да у просеку месечно преко 100 евра односно од 12-15.000 динара нас кошта школовање детета, средњошколца, додаје она.

- Гардеробу ако рачунамо нову, то све зависи од афинитета детета, жели ли маркирану гардедеробу или не, али то све може да се уклопи у 10-15.000 динара, зависи од буџета, можете да стигнете и до 25.000 динара, додала је Сузана Вирц Богданов.

Почетак нове школске године и у најскромнијој калкулацији, судећи по прошлогодишњим искуствима родитеља, значиће трошак у породичном буџету од најмање 50.000 динара. (РТВ)

    Ко је на мрежи: 115 гостију и нема пријављених чланова