РОДИТЕЉИ У СОМБОРУ НЕ ВЕРУЈУ ММР ВАКЦИНИ

 

Према подацима Завода за јавно здравље Сомбор током прошле године, у Западнопбачком округу, вакцину за заштиту од малих богиња, рубеола и заушки (ММР) примило је 78,44 одсто од планиране деце за прву вакцину до две године старости, док је ревакцинација, која обухвата децу са навршених седам година, била далеко боља са реализованих 95 одсто обухвата.

Разлози невакцинације деце били су различити, а значајан проценат је био оних родитеља који су одбили да вакцинишу децу. У сомборском Прекршајном суду за невакцинисање деце изречено је до сада 12 прекршајних казни.

Епидемиолози и педијатри кажу да је ММР вакцина, пред тога што је законска обавеза, изнад свега важна за очување колективног здравља и имунитета код деце, јер услед вакцинације спречава се ширење епидемије, те да је страх код родитеља потпуно неоснован.

У сомборском Дому здравља од почетка године за прву вакцину је од планираних 650 деце до сада вакцинисано 199 малишана, док је ревакцинација далеко успешнија са процентом од преко 87 одсто.

- Све већи број родитеља одбија прву ММР вакцину. Вакцина је потребна и моја препорука је да се деца вакцинишу због колективног имунитета. Међутим, судећи да смо на половини године подаци нису коначни, те ћемо имати коначну слику на крају године. Проблем је у лошим и злонамерним информацијама које пласирају нестручна лица. Родитељи не долазе да се распитају, већ дођу са ставом да не желе да вакцинишу дете. Плашим се, ако се овако настави да ћемо бити на корак од епидемије. Како се ММР повезује са аутизмом и осталим болестима, једно од могућих решења је да се помери годиште када се деци даје ММР са годину на две. У последњих 25 година нисмо имали епидемије због примене ММР-а, јер је стваран колективни имунитет и то треба имати у виду, објашњава др Милош Божичковић, специјалиста педијатрије и начелник Службе за здравствену заштиту предшколске деце у Дому здравља Сомбор.

Према речима др Љиљане Бероња, начелнице педијатрије Дома здравља у Кули, од планираних 680 деце за прву вакцину и ревакцину, ове године је вакцинисамо 50,15 одсто малишана и очекују да ће тај проценат до краја године бити преко 90 одсто. Родитељи кажу да су свесни какав је ризик уколико не вакцинишу децу.

- Моје дете ћу вакцинисати, јер вакцина штити дете од заразних болести. Убеђен сам да не може да штети. Све приче које се пласирају у вези негативног утицаја на децу су побијене и нема научних доказа за то, сматра Драган Душанић, родитељ.

- Обе ћерке сам вакцинисала, јер је вакцинација пуно помогла у искорењивању многих болести и то нису празне приче већ лако проверљиве чињенице. Информисала сам се код стручних лица, јер нас родитеље "бомбардују" негативном пропагандом свуда, али то није утицало на мене и сигурна сам да вакцина може само да штити децу и зато сам их и вакцинисала, каже Ведрана Познановић, родитељ.

Већина родитеља, који су одбили да вакцинишу децу ММР вакцином нису желели да разговарају са новинарима, већ су нас упутили на једног од оснивача неформалног удружења фејсбук групе "Стоп обавезној вакцинацији у Србији".

- Постојимо скоро четири године и окупљамо око 8.000 људи који се пре свега се залажу за измену Закона тј. члана 32. Закона о заштити становништва од заразних болести, из "Обавезног" у "Слободан избор родитеља или старатеља" када је вакцинација у питању, каже Бане Радосављевић, један од оснивача неформалног удружења, фејсбук групе "Стоп обавезној вакцинацији у Србији".

"У Прекршајном суду у Сомбору током 2015., 2016. и 2017. године изречено је укупно 12 прекршајних казни родитељима, који су одбили да вакцинишу децу, а висине новчаних казни су биле по 20.000 динара, навела је Снежана Николајев, председница Прекршајног суда у Сомбор. (РТВ)

    Ко је на мрежи: 47 гостију и нема пријављених чланова