ГРАНИЧНИ ПРЕЛАЗ КОД РАСТИНЕ ДО КРАЈА ГОДИНЕ

 

До краја године на нашем подручју отвара се још један путни правац према Европској унији. Према нашим сазнањима, гранични прелаз Растина-Бачсентђерђ биће отворен за саобраћај ове јесени. Прва фаза радова на изградњи саобраћајнице која недостаје је већ завршена.

На потезу од „лакат кривине“ код Растине, на траси старог бајског пута насут је песак у целој дужини од око 1.800 метара до саме границе.Ширина будућег коловоза биће 6 и по метара. На ову подлогу биће насут туцани камен, а затим и асфалт у два слоја. Све то требало би, како смо сазнали, да буде завршено до новембра. Завирили  смо  и  преко бодљикаве жице да бисмо видели какво је стање путне инфраструктуре са мађарске стране. Асфалтни пут већ постоји од саме граничне линије. Само на једном делу недостаје педесетак метара асфалта и багери управо финиширају радове.

Житељи Растине, места удаљеног свега пар стотина корака од Републике Мађарске, задовољни су што ће се граница код њиховог села најзад отворити. Од мештана са којима смо разговарали, чули смо да се Мађарима жури са реализацијом овог пројекта јер су, наводно, добили новац из приступних фондова који ће морати да врате ако до краја године прелаз не буде у функцији. Бошко Драгичевић каже да се у последњих неколико деценија без специјалних дозвола пограничних власти није могло преко у Бачсентђерђ, или село Ђурић, како га овде зову.

- Наша два села дуги низ година имају пријатељске везе. Они долазе код нас на сеоску славу у Растину и ми идемо на Дан села у Ђурић, али морамо около на Бачки Брег. Ако ништа друго, сада ћемо барем добити пут – каже Бошко Драгичевић.

Душан Ђерић, секретар Месне заједнице Растина, наглашава да ће будући пут, који тангира село са његове источне стране, бити од великог значаја за Растину.

- Кад се отвори граница Баја ће нам бити једнако близу као и Сомбор. Осим што ћемо бити ближе овом делу Мађарске, имаћемо и боље путеве, а можда ће неко тамо пронаћи и посао – речи су Душана Ђерића. Милан Ивковић, председник Савета Месне заједнице Растина, истиче да отварањем новог граничног прелаза Растина више неће бити слепо црево.

- Овај прелаз је дуго очекиван и стално обећаван. Радује нас добра сарадња српске и мађарске владе и што се договор на нивоу премијера поштује. Захвални смо и локалној самоуправи која је предузела кораке из своје надлежности како би се извршила прекатегоризација пута – каже Милан Ивковић.

Градско веће Сомбора је на једној од својих претходних седница у мају ове године прихватило информацију која се односи на стављање у функцију општинског пута Сомбор-Гаково-Растина на основу међудржавног споразума Републике Србије и Републике Мађарске о изградњи путног међудржавног граничног прелаза Растина-Бачсентђерђ. Антонио Ратковић, заменик градоначелнице Сомбора, потврдио нам је да су радови на изградњи граничног прелаза Растина-Бачсентђерђ у току и  реализују се у складу са споразумом чији су потписници Министарство грађевинарства саобраћаја и инфраструктуре, Град Сомбор и ЈП “Путеви Србије”. Споразумом су дефинисани врста радова, вредност и финансијери, као и фазе извођења радова.

- За потребе отварања граничног  прелаза  Растина-Бачсентђерђ, пут Сомбор-Гаково-Растина, биће прекатегорисан у државни пут II А реда, а да би се то урадило извршена је анализа стања наведеног пута. Споразумом је дефинисано које деонице морају бити реконструисане, а које задовољавају услове за проглашење у државни пут. Деоница од укрштања са државним путем I Б реда број 12 на обилазници око града Сомбора до уласка у Гаково и деоница кроз Гаково задовољавају услове потребне за проглашење у државни пут. Деоница од изласка из Гакова, до почетка земљаног пута у дужини од 4,6 километара, као и деоница од изласка из Растине до „нулте граничне линије“ не задовољавају услове потребне за проглашење државног пута и биће реконструисане – каже Антонио Ратковић. У складу са споразумом, радови ће се изводити у две фазе. Прва фаза је у току, а друга ће бити реализована 2018. године.

- Према споразуму, Град Сомбор је у 2017. години требало да уради пројекат изведеног стања деонице пута од изласка из Растине до „нулте граничне линије“ са Републиком Мађарском, која је дужине 1,76 километара, што је и урађено, а вредност радова износи два милиона динара. ЈП „Путеви Србије“, према споразуму, треба да изврше ургентно одржавање наведене деонице. Радови су у току и очекује се да ће се ових дана извршити насипање туцаника, после чега следи асфалтирање и вредност ових радова износи 85.000.000 динара - открива нам детаље заменик градоначелнице. Након ових послова, локална самоуправа у 2017. години извешће геодетске и геомеханичке радове, геодетско снимање пута за потребе исходовања употребне дозволе и уписа у јавне књиге непокретности, формираће и обезбедити рад комисије за технички преглед радова, исходовање употребне дозволе и упис у катастар непокретности. Пут од изласка из Гакова, па до земљаног пута биће реконструисан 2018. године. Техничку документацију за извођење радова на наведеном путу обезбедиће локална самоупра-ва, док ће потребно појачано одржавање коловоза извршити ЈП „Путеви Србије“, каже Антонио Ратковић.

ЗА ПОЧЕТАК САМО ДНЕВНИ ПРЕЛАЗ?

Отварање граничног прелаза скратиће Сомборцима путовање до Баје за десетак километара. Међутим, за сада се може чути да ће у почетку ово бити само дневни прелаз, од 7 ујутро до 7 увече. Такође, прича се и да на овом прелазу путници неће морати два пута да показују пасоше јер ће у једној канцеларији радити заједничка царинска служба. Шта ће од свега тога бити, знаће се када надлежни саопште више информација. (Сомборске новине)

    Ко је на мрежи: 96 гостију и нема пријављених чланова