ШВАЈЦАРЦИ СОМБОРЦИМА ПОКЛОНИЛИ 67 БОЛНИЧКИХ КРЕВЕТА

 

Дом за негу и стара лица Геронтолошког центра Сомбор на Апатинском путу, и Општа болница “др Радивој Симоновић”добили су из Швајцарске поклон у виду медицинске опреме вредне више стотина швајцарских франака.

Члан општинске владе швајцарског градића Зеликон Бернхард Еклин и Небојша Рачић, директор Геронтолошког центра „Блуменрајн” у том месту на обали Циришког језера, посетили су тим поводом протекле недеље Сомбору уручивши 67 болничких кревета и исто толико душека, 26 ноћних ормарића са послужавником, три машине за стерилизацију медицинске опреме, сушача за пешкире и једну хидрауличну каду.

Донација је стигла у Сомбор у сарадњи са УГ „Иницијатива за развој и сарадњу” Србија (ИДЦ).

- Ми смо повезали обе заинтересоване стране. Геронтолошки центар у Швајцарској је морао да сруши једну своју зграду и имали су савремену опрему коју су морали да изнесу. Захваљујући доброј сарадњи са сомборским установама, успоставили смо везу са Зеликоном и допремили донацију у Сомбор, рекао је Миодраг Недељковић, директор ИДЦ-а.

Небојша Рачић, директор геријатријске установе „Блуменрајн” из Зеликона рекао је да су прошле године морали да се преселе у нову зграду, па је опрема из старе постала вишак, јер није више задовољавала прописе у Швајцарској.

- Кревети, каде и све остало било је у старој згради, али пошто је она продата, морали смо да је брзо испразнимо. Срећом, уз помоћ ИДЦ-а успели смо брзо да организујемо транспорт за Сомбор. Међу опремом су и три потпуно аутоматска уређаја за дезинфекцију ноћних посуда, које смо купили пре пар година, објаснио је Рачић.

Он је додао је транспорт у Србију и административне трошкове финансирала локална самоуправа Зеликона из Швајцарске.

- Због недавне промене прописа морали смо да заменимо све кревете. Небојша и ИДЦ су казали да је ово сасвим исправна опрема и да би волели да се још користи. Обишао сам дом у Сомбору и видим да је помоћ стигла на право место. Веома смо срећни и почаствовани што су нам ИДЦ и сомборска локална заједница пружили прилику да помогнемо. Осећамо се боље, јер смо видели да је донација корисна и добра, и да ће се опрема користити сигурно још неколико година,  изјавио је Бернхард Еклин.

Члан Градског већа Сомбора др Лазар Рачић казао је да је ова донација сјајна вест за Сомборце, јер је мало оваквих примера.

- Ова донација је веома значајна за Геронтолошки центар и веома је важно да су обе стране биле спремне да сарађују, јер се често дешава да нам неко нешто нуди, па се не уради ништа, јер није било интересовања са друге стране. Захваљујемо се и организацији ИДЦ, али и господину Еклину, јер већ договарамо неке будуће донације, рекао је Лазар Рачић, који је додао да ће 20 кревета бити постављено на Гинеколошко-акушерском одељењу сомборске болнице.

- Заменићемо кревете који имају сигурно 30 година, који се више ни у касарнама не користе, рекао је др Лазар Рачић.

Добротворима из Швајцарске речи захвалности упутио је и директор Геронтолошког центра Зоран Дрча, који је казао да је велика реткост пронаћи овако хумане људе.

- Пошто је ова година проглашена годином међугенерацијске сарадње, одлучили смо да 20 кревета поклонимо породилишту, да осим најстаријима, помогнемо и онима који тек долазе на свет, закључио је директор Геронтолошког центра Сомбор. (Дневник)

    Ко је на мрежи: 50 гостију и нема пријављених чланова