СОМБОР - ГРАД БОГАТЕ ТРАДИЦИЈЕ И ПРОШЛОСТИ

 

Од раног каменог доба па до данашњих дана траје прича о Сомбору или како га још зову Раванграду – граду богате прошлости, културне, образовне и спортске традиције. Граду који је током XIX века имао више становника од Загреба и Љубљане и био седиште велике Бачко-бодрошке жупаније која је обухватала простор од између Дунава и Тисе, коме су припадали и Суботица и Нови Сад.

Први писани документ о Сомбору је из половине XIV века када се у мађарским документима помиње властелинска породица Цобор, која је имала дрвено утврђење на месту данашњег Сомбора. До Сенћанске битке Сомбор је био под турском влашћу.

- Након тога Сомборци долазе под власт аустријске царевине и као добри војници стичу повлашћен положај у такозваној Војној граници где су били изузетни војници царске круне. Захваљујући својим војничким заслугама Сомборци су успели и да поправе свој положај и 1749. године за свој град изборили су статус слободног краљевског града, каже Милка Љубоја, кустос-историчар Градског музеја Сомбор.

Сомбор је јединствен по томе што и данас има сачувану оригиналну повељу Слободног краљевског града са потписом царице Марије Терезије. Чува се у сомборском архиву. Та 1749. године била је прекретница за развој града.

- Сомбор је почео нагло да се развија у грађевинском смислу и тада је изграђен овај леп центар града који је под заштитом као споменик културе. Зграде су зидане у каснобарокном и необарокном стилу, који је тада био у тренду, каже архитекта Милан Стојков.

- Осим Срба и Буњеваца досељених с краја XVII века, на просторе Сомбора насељавају се тада Мађари који се враћају из Северних крајева, али насељавају се и Немци и бројни други народи који су изградили богату мултикултурну и мултиетничку слику нашег града чиме се ми поносимо, каже Милка Љубоја.

Сомбор се може подичити и тиме што су у Сомбору основани неки од најстаријих спортских клубова на просторима некадашње Југославије.

- Из тих клубова изникло је толико врхунских спортиста да их је 49 било на Олимпијским играма, а освојили су 18 олимпијских медаља, каже новинар Душан Колунџија.

У Сомбору је рођен и Вељко Петровић који је Сомбору и дао име Раванград.

Последње године свог живота у Сомбору је провео песник Лаза Костић. У Сомбору је написао по многима најлепшу љубавну песму српске поезије Санта Мариа делла Салуте.

Сомбор је данас седиште Западнобачког округа. У самом граду и 15 околних села има око 85.000 становника.

Велико богатство је 95.000 хектара квалитетног пољопривредног земљишта. Оно што би данас ипак обрадовало сваког Сомборца су нове фабрике. (РТВ)

    Ко је на мрежи: 45 гостију и нема пријављених чланова