У СОМБОРСКОМ ДОМУ ЗДРАВЉА ФАЛЕ ПЕДИЈАТРИ! ЧЕКА СЕ ОДГОВОР МИНИСТАРСТВА

Чекаонице амбуланти за здравствену заштиту предшколске и школске деце ових дана су препуне, а главни разлог је недовољан број лекара у Дому здравља „Др Ђорђе Лазић“.

- Сезона вируса, прехлада и грипа тек што је почела, а код лекара никада стићи на ред! Сви знамо да су малишани, и када су потпуно здрави, несташни и нестрпљиви, а када онако измучени и болесни морају дуго да чекају на преглед, то није нимало лако, лепо, ни безбедно. Прошле године у предшколском диспанзеру радило је шест лекара, значи по троје у смени, што је са заказивањем омогућавало брзе прегледе – написала је група родитеља у писму читалаца објављеном у прошлом броју „Сомборских новина“. Слична је ситуација и у школском диспанзеру, те смо појашњење за настало стање потражили од директорке Дома здравља „Др Ђорђе Лазић“ др Емеше Ури. Она је казала да су свесни проблема и да се већ ради на његовом решавању.

- Дом здравља „Др Ђорђе Лазић“ је почетком 2017. године напустила педијатар која се одселила у Нови Сад, а средином године други педијатар је прешао да ради у Општу болницу „Др Радивој Симоновић“. Тренутно на Одељењу за здравствену заштиту предшколске деце имамо три педијатра и специјализанта, који ће почети да ради крајем године. На Одељењу за школску децу имамо три педијатра и једног лекара опште медицине. Поред тога, два доктора су на специјализацији, али се они враћају тек за три године. Ово је свакако мали број педијатара на број деце у сомборској општини, те смо се обратили молбом Министарству здравља да нам омогући пријем лекара за та два одељења – објаснила је директорка Дома здравља „Др Ђорђе Лазић“ др Емеше Ури.

Дакле, решење проблема је тренутно ван надлежности сомборског Дома здравља, па док не стигне мишљење Министарства здравља из Београда, родитељи ће морати да се стрпе док чекају преглед своје деце код лекара у Сомбору. У селима о здрављу деце брину лекари који раде у тамошњим  амбулантама, па је стање редовно.

- У свим селима сомборске општине раде лекари опште медицине, који имају одобрење Министарства здравља да раде са дечјом популацијом, те они само у случају компликованијих случајева траже консултације педијатара. Док не добијемо позитиван одговор из министарства, апелујемо на родитеље и на децу да буду стрпљиви, а ми ћемо унутрашњом реорганизацијом покушати да што пре и што боље смањимо непотребне гужве у амбулантама – навела је др Емеше Ури. (Сомборске новине)

    Ко је на мрежи: 39 гостију и нема пријављених чланова