МАЊИ ПРИНОС РЕПЕ У СОМБОРСКОМ АТАРУ

Звонко Лукић, пољопривредник из Ненадића крај Сомбора, ових дана почеће вађење шећерне репе. Не нада се добром роду и у односу на прошлогодишњу производњу каже принос ће бити мањи. - Ако је прошле године било 90 тона по хектару, сада ће бити 60 тона. Цена је 35 евро центи и иста је као прошле године, што значи да ће наша зарада бити мања јер је и принос мањи, а и мања је вредност евра у односу на прошлогодишњу производњу, каже Лукић. - Очекујем за 30 до 40 посто мањи принос у односу на прошлу годину, али се надам да ће ме извући дигестија која би ове године због суше и сунчаних дана, требала бити већа него прошле године, каже пољопривредник Горан Фирањ. Он репу производи скоро 20 година, каже никада се није поклопило да су две узастопне године биле добре за производњу репе, али каже то је производња на којој увек има зараде. - Мислим да репа уколико се правилно ради увек може донети неку зараду. Када би гледали неки временски период од пет година сигирно је у том периоду репа била култура која је донела највећи приход, каже Фирањ. - Многи одустају, ја остајем и даље у тој производњи, јер ипак доноси зараду и уз сунцокрет репа ће ове године можда бити једина ратарска производња на којој ћемо имати неки приход, каже Лукић. Оно што је предност у производњи репе је позната цена коју пољопривредници знају пре саме сетве. - Међутим производња репе почиње лето пре тога, па мало идемо и на блеф, али у сваком случају пред сетву знамо цену. И оно што је нама произвођачима важно то је што нас шећерене кредитирају, јер ми сами не би могли изнети ту производњу, каже Фирањ. Производња шећерне репе је најскупља ратарска производња, али и доноси највећу зараду. Оно што је проблем су мањи приноси на тим парцелама наредне године, јер репа исцрпи земљиште. (РТВ)

    Ко је на мрежи: 70 гостију и нема пријављених чланова