САРАДЊА КОМПАНИЈЕ НИС И ПЕДАГОШКОГ ФАКУЛТЕТА У СОМБОРУ

 

У среду, 1. новембра, Педагошки факултет у Сомбору посетили су представници компаније НИС а.д. Нови Сад. Сусрет је организован у оквиру потписаног Меморандума о сарадњи, као и Споразума о активностима у области међународне друштвене сарадње између Педагошког факултета у Сомбору и Федералне агенције за питања Заједнице независних држава, сународника у расејању и за међународну друштвену сарадњу. Меморандум о сарадњи је потписан 2015. године и подразумева организовање наставе руског језика на Факултету, са циљем стварања одговарајућег учитељског кадра неопходног за реализацију наставе у двојезичним руско-српским одељењима у школама у Републици Србији. Уз финансијску подршку компаније НИС и образовно-методичку помоћ Руског центра за науку и културу у Београду (Руски дом) организује се додатна настава руског језика на Факултету, као и промоција руског језика и културе.

Представнице НИС-а а.д. др Снежана Лакићевић, менаџер за сарадњу са универзитетима, научним и образовним институцијама и њена сарадница МА Марија Јелић, заједно са представницима Педагошког факултета посетили су Кабинет градоначелнице Сомбора Душанке Голубовић, а након тога су одржали радни састанак у спомен-соби Норме и Препарандије.

На самом почетку, присутне је поздравио декан Педагошког факултета проф. др Жељко Вучковић. Он је нагласио да заједничка мисија у којој учествују НИС и сомборски Педагошки факултет омогућава свим заинтересованим студентима да боље упознају руску културу и руски језик, што ће им помоћи да буду конкурентни у свету знања. Продеканица за наставу проф. др Наташа Бранковић је изразила захвалност компанији НИС која је омогућила да се уведе додатна настава руског језика и истакла чињеницу да велики број студената присуствује тим часовима. Резултате досадашње сарадње у оквиру пројекта „Енергија знања“ приказала је проф. др Данијела Петровић, продеканица за међународну сарадњу. Она је навела досадашње реализоване активности, као што су: набавка литературе за усавршавање руског језика и компјутера са руском тастатуром, учешће наших студената на семинарима у Београду (Руски дом) и Новом Саду (Руски центар) у оквиру манифестације „Русија-Србија: мост пријатељства“, учешће на манифестацији Дани словенске писмености и културе у Српском центру, посета професорке руског језика Иване Петковић државном Универзитету „Н.И. Лобачевски“ у Нижњем Новгороду, посета Руском дому у Београду, полагање испита из руског језика на нивоу Б2 итд. О начину извођења наставе руског језика на Педагошком факултету говорила је Ивана Петковић, професорка која предаје тај предмет.

На крају састанка, студенткиње које уче руски језик изнеле су своје утиске о настави руског језика, полагању Б2 испита и плановима везаним за даље усавршавање. Потом су рецитовале поезију Сергеја Јесењина (Сергей Есенин): "Край любимый! сердцу снятся" и "Гой ты, Русь, моя родная". Сусрету су присуствовале и студенткиње Наталија Дјомина, Јевгенија Беднова и Полина Никонорова са Филолошког факултета Универзитета „Н. И. Лобачевски“ из Нижњег Новгорода (Русија), које су тренутно на студентској размени на нашем факултету.

    Ко је на мрежи: 44 гостију и нема пријављених чланова