НА ПЕДАГОШКОМ ФАКУЛТЕТУ ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА "УВОД У МУЗИЧКУ ТЕРАПИЈУ"

 

У понедељак, 13. новембра, у спомен-соби Норме и Препарандије на Педагошком факултету у Сомбору одржана је изузетно успешна промоција књиге "Увод у музичку терапију: теорија и пракса лечења психичких поремећаја у постклиничкој фази рехабилитације" (друго издање, Нови Сад, 2017) др Лазара Ћурића, специјалисте за музичку терапију. О књизи су, осим аутора, говорили проф. др Душан Мићић , психијатар др Мила Алечковић-Николић, дипл. музички терапеут Бела Ковач, музички уредник Радио-телевизије Војводине Мирјана Растовић, а модератор је био др Исидор Граорац.

На самом почетку многобројну публику поздравила је проф. др Наташа Бранковић, продекан за наставу на сомборском Педагошком факултету. Она је истакла да се на Педагошком факултету образују учитељи, васпитачи, дизајнери медија у образовању и библиотекари-информатичари, а да је промовисање правих вредности један од циљева наше институције. Такође, професорка Бранковић је указала на чињеницу да је Педагошки факултет настављач традиције образовања учитеља још од Мразовићеве „Норме“ која је почела са радом 1778. године, и да се наредне године прославља 240 година континуираног образовања учитеља.
 
Проф. др Душан Мићић је присутне упознао са биографским подацима др Лазара Ћурића. Између осталог, навео је да је др Ћурић завршио Учитељску школу у Сомбору, потом педагогију апсолвирао на Филозофском факултету у Београду, а дипломирао психологију на Универзитету у Вирцбургу. Докторску дисертацију је одбранио на Универзитету у Салцбургу, где је шест година био шеф Катедре за музичку терапију на постдипломским студијама. Био је ангажован и као доцент на Филозофском факултету у Новом Саду. Радећи у социјално-психијатријском центру у Немачкој, развио је модел постклиничке музичке терапије. Објавио је три књиге: „Музичка терапија ометених у развоју“, „Музика и млади“ и „Увод у музичку терапију“. Др Ћурић је био и један од оснивача музичког састава „Весели бенџо“.

Психијатар др Мила Алечковић-Николић је дала историјски приказ развоја музичке терапије нагласивши да је музика најјача психотерапија, јер је примамо преко свих ћелија нашег тела. Она је рекла да је аутор веома значајан писац, уметник, педагог и психолог. По њеном суду књига је изванредна синтеза емпирије и теорије, а с обзиром да су у њој описани разни стилови и правци у психотерапији, у питању је одличан уџбеник који ће користити наредне генерације.

Говорећи о књизи „Увод у музичку терапију“ дипломирани музички терапеут Бела Ковач истакао је да је то први уџбеник из музичке терапије у нашој земљи. Он је рекао да се књига чита лако и течно, и да пружа читаоцу драгоцена упутства за педагошко- психолошку и музичко-терапијску праксу. Аутор приказује музичку терапију као специфичну невербалну методу која пружа подршку психички оболелим људима, а  продукција шест грамофонских плоча и 6 компакт дискова са музиком коју су снимили психички ометени људи представља сажети биланс његовог рада, закључио је Бела Ковач.

Мирјана Растовић, музички уредник Радио-телевизије Војводине посебно се осврнула на треће поглавље књиге, где су приказане везе између музичке педагогије и музичке терапије са посебним акцентом на групно - динамички аспект. Између осталог, рекла је да се музика користи као начин да се изразе осећања и пробуде сећања. Она је књигу препоручила студентима академије уметности, а стручној научној јавности као референтну литературу.

Гајдаш Максим Мудринић је изнео своја искуства у раду са децом користећи музичку терапију и приказао позитивне резултате до којих је дошао.

Аутор је рекао да је књига резултат његовог вишегодишњег бављења музичком терапијом, и да ће допринети развоју музичке терапије код нас. На самом крају, др Лазар Ћурић и Бела Ковач извели су две нумере које су некада биле на репертоару бенда „Весели бенџо“.

Ко је на мрежи: 100 гостију и нема пријављених чланова