КО ЈЕ КРИВ ШТО СУ НЕМЦИ ОДУСТАЛИ ОД СОМБОРСКЕ БИО-ЕНЕРГАНЕ?

 

Немачка компанија НРГ (енерџи) одустала је од изградње електране на биомасу у Сомбору, јер је, како тврди њихов представник у Србији, локална самоуправа опструисала овај пројекат. Градске власти негирају такве тврдње, али је нејасно да ли, како они тврде, инвеститор све треба да решава с надлежним министарством, без учешћа локалне самоуправе.

Немачки инвеститор је на сомборским њивама видео извор енергије. План компаније НРГ је био изградња електране на биомасу и пратеће фабрике за прераду воћа и поврћа - посао вредан 35 милиона евра који би запослио око 550 људи.

Пре две године, без медијске помпе, с градом су потписали протокол о сарадњи, да би следеће године послали и званично писмо о намерама. Након тога, све је стало, јер како каже човек који је немачког инвеститора довео у Сомбор, градски челници месецима нису одговорили на њихов захтев за достављање земљишних књига.

"Пошто смо чекали неких четири и по, пет месеци на то, молили да нам тај документ пошаљу, немачки инвеститор је одустао. Тачније, извршни директор ми је послао мејл са инпутом да ангажујем адвоката и кренемо у гашење фирме", каже Драган Кнежевић, аутор пројекта "Био-енергана".

Посао је запео када је компанија од градских власти затражила мапе расположивог пољопривредног земљишта, јер им је за пројекат било потребно око 5.000 хектара државне земље.

Кнежевић сумња да су разлог за опструкцију инвестиције - махинације са пољопривредним земљиштем у сомборском атару. "Бојим се да је локална самоуправа, баш из тих разлога урушила и један и други пројекат, из разлога јер је желела да државно обрадиво земљиште скрене на неку другу страну", наводи Кнежевић.

Сомборске власти демантују да гашење овог пројекта има везе са поделом државне земље, и кажу – за закуп тих ораница пита се Министарство пољопривреде, а не град. Инвеститора су, кажу, упутили у Београд, а после, не знају шта се десило.

"Нама није у интересу да било кога кочимо, свака инвестиција у наш град је добродошла, али, кад је у питању државно пољопривредно земљиште, њим управља држава. Ми можемо да помогнемо, али свакако, одлуку доноси онај ко је власник", каже Душанка Голубовић, градоначелница Сомбора.

Према Кнежевићевим речима, у питању је замена теза – јер да би компанија уопште послала инвестициони план надлежном министарству, неопходно је да најпре сазна где би се налазило земљиште које желе да обрађују, и тврди да те податке није могуће добити без сарадње са локалном самоуправом. (Izvor: N1)

    Ко је на мрежи: 94 гостију и нема пријављених чланова