ОДРЖАНО ПРЕДАВАЊЕ О ПОЧЕЦИМА БОРБЕ СОМБОРАЦА ЗА СТАТУС СЛОБОДНОГ И КРАЉЕВСКОГ ГРАДА

 

У организацији Скупштине Града Сомбора и Националног већа буњевачке националне мањине, у петак, 17. новембра, у Великој Сали здања Жупаније, одржано је посећено предавање „Зачетак борбе за слободан град“, које је било посвећено 272. годишњици знаменитог Протестног збора сомборских граничара, одржаног 18. новембра 1745. године.

О Протестном збору, времену које му је претходило и значају који је овај датум имао као исходиште борбе Сомбораца за добијање статуса слободног и краљевског града, говорио је публициста и завичајни историчар Милан Степановић. Он је закључио своје предавање речима да су успешном борбом за елибертацију свог града, зачетом на Протестном збору од 18. новембра 1745. године, Сомборци стали на праг грађанског друштва и отворили нове могућности за урбани, привредни и културни развој, као и да је та борба представљала највећи и најважнији подухват грађана Сомбора у историји њиховог града. Преци Сомбораца, закључио је Степановић, нису жалили ни труда, ни напора, ни средстава у својој опште израженој жељи – да постану слободни грађани.

Правни и статусни бенефити борбе за елибертацију града били су тема другог дела предавања које је одржао доц. др Милош Петровић. Он се осврнуо на значај правне регулативе која је уредила урбани живот Сомбора непосредно након елибертације, са посебним нагласком на значај документа „Алтернативе“ из 1748. године, којом су сомборски римокатолици јемчили својим суграђанима православне вероисповести потпуну равноправност у управљању градом.    

Присутне је пре почетка предавања поздравила др Сузана Кујунџић Остојић, председница националног савета буњевачке националне мањине. Изворне текстове из записника са закључцима Протестног збора сомборских граничара и Алтернативе читали су Ружица Парчетић, Лука Бошњак и Антун Петровић, а две клавирске композиције у паузи предавање извеле су ученице сомборске Музичке школе „Петар Коњовић“ Андреа Терзић и Катарина Малбаша.

Предавачи су на крају својих предавања јавно предложили представницима града, као и буњевачких институција, покретање иницијативе да се Мартину Парчетићу, првом сомборском градоначелнику и најзаслужнијем заступнику Сомбора у процесу елибертације града, постави достојно обележје. (Р. П.)

    Ко је на мрежи: 118 гостију и нема пријављених чланова