ОБЕЗБЕЂЕЊЕ УДАЉИЛО ОДБОРНИЦУ СА СЕДНИЦЕ СКУПШТИНЕ ГРАДА СОМБОРА

 

Здање Сомборске градске Скупштине је у протекле безмало три деценије нововеког парламентаризма било поприште бурних свађа представника власти и опозиције, често и неми сведок бизарног понашања појединих одборника и одборничких група, али је у среду, 6. децембра први пут један одборник, тачније одборница, удаљена из скупштинске сале уз ограничену примену силе.

Председник Скупштине града Зоран Парчетић је, након две опомене и искључења са седнице, био принуђен да наложи припадницима приватног обезбеђења које сервисира Градску управу, да из скупштинских скамија удаљи представницу Руско-српског покрета Дуњу Прокић, која је одбијала да напусти велику салу Скупштине града, у којој се традиционално одржавају седнице највишег органа локалне самоуправе.

До инцидента је дошло чак и пре дискусије о дневном реду, тачније приликом усвајања записника са претходне седнице, са које је Прокићка такође удаљена након изречених опомена. Прве вербалне варнице између одборнице која је, иначе, поднела и захтев о проширењу дневног реда по хитном поступку и председавајућег севнуле су због сукобљавања око формулације коришћене у записнику који члан пословника о раду Скупштине је примењен приликом њеног удаљења.

Да цео догађај са удаљавањем одборнице Прокић није оставио, најблаже речено, непријатан утисак, могло би се рећи да је најјачи утисак заседања предлог управо представнице Руско-српског покрета, да се по хитном поступку у дневни ред уврсти тачка о подизању споменика Мартину Парчетићу, презимењаку и вероватно далеком претку актуелног председника Скупштине града, иначе првом градоначелнику Сомбора из давне 1749. године. Овај, као и други Прокићкин захтев да се по хитном поступку у дневни ред уврсти тачка којом би амбасадор Руске федерације у Београду Александар Чепурин био проглашен за почасног грађанина Сомбора, одборници владајуће већине су одбили, сматрајући да нема потребе за хитним поступком.

Дуња Прокић је у неколико наврата председника Скупштине назвала „насилник Парчетић“, на шта јој је овај одузео реч, а како се опозициона одборница оглушила о то, одборници из владајућег блока предвођеног Српском напредном странком су напустили салу што је „срушило“ кворум па је након пребројавања присутних представника народне воље, спикер парламента прогласио десетоминутну паузу.

Након паузе, прва се, рекламирајући повреду пословника, за реч јавила поново Дуња Прокић, а како је уз критику што јој није омогућено да добије материјал за седницу, поред електронског, и у писаном облику, наставила да назива Парчетића насилником брзо су јој изречене две опомене након којих је уследила и изречена мера удаљења са седнице што су већином гласова (38) одобрили одборници владајуће већине, док су опозициони, њих девет, били против. Како одборница Прокић није желела да напусти салу, поново је проглашена пауза и позвано обезбеђење, које се петнаестак минута вербално убеђивало са представницом Руско-српског покрета око њеног удаљења, да би је у једном моменту прихватили за руке и придигли из скупштинске клупе не би ли је удаљили из сале. Након овог краћег физичког контакта и уз бурне протесте одборница Прокић је у пратњи обезбеђења изашла из сале, у коју су се додуше вратили одборници, али су представници опозиције у знак солидарности са избаченом колегиницом и сами напустили седницу Скупштине града.

Председавање седницом је, након удаљења одборнице Прокић, преузео заменик председника Скупштине Милорад Секулић, док је Парчетић остатак седнице пратио из одборничких клупа. У недостатку опозиције преостали одборници су експресно, за свега неколико минута, усвојили извештај о извршењу актуелног градског буyета за период јануар-септембар и прихватили одлуку о припреми и дистрибуцији воде за пиће којом је омогућено да се у овдашњим селима у којима нису уграђени водомери паушално наплаћује утрошак воде по цени три кубна метра по члану домаћинства. Стратешки план комуналне полиције за период 2018-2023. је такође брзо усвојен без икакве дискусије, док је приликом последње тачке дневног реда, избори и именовања, одборничка група Покрета обнове краљевине Србије осетила потребу да похвали Душка Секулића, директора Спортског центра „Соко“, којем 10. децембра истиче четворогодишњи мандат, а који је био предложен за вршиоца дужности до избора новог директора, што је и усвојено без иједног гласа противљења. (Дневник)

    Ко је на мрежи: 87 гостију и нема пријављених чланова