ЗБОГ КОРУПЦИЈЕ УХАПШЕНО 38 ОСОБА, СОМБОРСКИ МУП ПРИВЕО ТРИ ЛИЦА

 

Припадници Министарства унутрашњих послова у претходних неколико дана, у више одвојених акција на сузбијању финансијског криминала и корупције, које су посебно везане за злоупотребе службених положаја у државним органима, ухапсили су 38 особа због постојања основа сумње да су у периоду од 2008. године до данас починили више коруптивних кривичних дела. Постоје основи сумње да су осумњичени буџет Републике Србије, буџете локалних самоуправа и друга привредна и физичка лица оштетили за више од 7,6 милиона евра. Акције су у сарадњи са надлежним тужилаштвима, Управом царина и Пореском полицијом, спроведене на територији Новог Сада, Суботице, Зрењанина, Сомбора, Сремске Митровице, Панчева, Смедерева, Пожаревца, Јагодине, Зајечара, Чачка, Ужица, Пирота, Ниша и  Новог Пазара. Међу ухапшенима су и четири царинска службеника, бивши функционер општине Бачка Топола, запослена у две основне школе, радник компаније  „Дунав осигурање“, бивше одговорно лице филијале „Пиреус банке „ у Новом Саду, царински агенти у шпедитерским кућама, више одговорних лица и запослених у различитим привредним друштвима. Кривичне пријаве у редовном поступку поднете су против још 39 особа, међу којима је пет полицијских службеника, царински службеник, бивши функционер општине Пећинци, бивше одговорно лице Клинике за кардиохирургију – Клинички центар Србије и још троје одговорних лица у тој установи, чланови Комисије за спорт општине Петровац на Млави, одговорно лице фудбалског клуба „Трбуње“.

Припадници Министарства унутрашњих послова у Сомбору, у сарадњи са Основним јавним тужилаштвом у том граду, ухапсили су одговорно лице  предузећа ''Топаграр 021“ доо Нови Сад Л.Џ. (1970), због постојања основа сумње да је починио кривично дело злоупотреба положаја одговорног лица. Сумња се да је Л.Џ. довео у заблуду оштећену да ће јој, након уплате 2.250.000 динара по предрачуну, испоручити воћарски трактор, што није учинио. Осумњичени је уз кривичну пријаву приведен Основном јавном тужилаштву у Сомбору.

Припадници Министарства унутрашњих послова у Сомбору, по налогу Вишег јавног тужилаштва у том граду, поднели су кривичну пријаву против одговорног лица "HBS Cargo" доо, због постојања основа сумње да је извршио кривична дела злоупотреба положаја одговорног лица и фалсификовање службене исправе. Постоје основи сумње да је он у току 2014. године, од привредних друштава "Тим изолирка" доо из Шида и "Пимит" доо из Сомбора преузео робу у укупној вредности од 1.731.853 динара, коју је даље продао „на црно“ тј. без евидентирања у пословној документацији, а робу до данас није платио. На овај начин је, како се сумња, себи прибавио противправну имовинску корист у наведеном износу.

Припадници Министарства унутрашњих послова у Сомбору, по налогу Вишег јавног тужилаштва у том граду, поднели су кривичну пријаву против одговорног лица Земљорадничке задруге „Стапар“ из Стапара, због постојања основа сумње да је извршио кривично дело злоупотреба положаја одговорног лица. Постоје основи сумње да је он у периоду од 2012. до 2014. године, преузимао пољопривредне производе од двоје оштећених из Стапара, које није платио, нити вратио. На овај начин, оштећенима је причињена штета у укупном износу од 1.669.303 динара, а у корист Земљорадничке задруге „Стапар“.

    Ко је на мрежи: 43 гостију и нема пријављених чланова