ХАПШЕЊА И КРИВИЧНЕ ПРИЈАВЕ ЗБОГ МАЛВЕРЗАЦИЈА У СОМБОРСКОЈ ФАБРИЦИ АКУМУЛАТОРА

 

Припадници Министарства унутрашњих послова у претходних неколико дана, у више одвојених акција ухапсили су 30 особа због постојања основа сумње да су у периоду од 2010. године до данас починили више коруптивних кривичних дела, којима су буџет Републике Србије, буџете локалних самоуправа и друга привредна и физичка лица оштетили за око 21,5 милиона евра. Акције сузбијања финансијског криминала и корупције, посебно везане за злоупотребе службених положаја у државним органима, у сарадњи са надлежним тужилаштвима и Пореском полицијом, спроведене су на територији полицијских управа Чачак, Београд, Зрењанин, Пожаревац, Смедерево, Јагодина и Нови Пазар. Полиција је разоткрила и ухапсила и осам чланова организоване криминалне групе који се сумњиче да су од јануара 2016. до јуна 2017. године, кроз симуловане послове, „извукли“ из предузећа са територије Србије више од милијарду и четиристотине милиона динара и тим фирмама омогућили утају пореза од 200.000.000 динара. Међу ухапшенима су и бивше одговорно лице Апотеке Панчево, бивши функционер „Југобанке“ АД Косовска Митровица, чланови кредитног одбора за правна лица ''Српске банке'', више одговорних лица и запослених у различитим привредним друштвима. Такође, полиција је поднела и кривичне пријаве у редовном поступку против 43 особе, међу којима су три полицијска службеника, 10 царинских службеника, адвокат, одговорно лице Установе Гитаријада Зајечар, одговорна лица Концерна „Фармаком М.Б. Шабац“.

Припадници Министарства унутрашњих послова у Београду ухапсили су пет особа, осумњичених да су као чланови Кредитног одбора за правна лица „Српске банке“ одобравали кредите правним лицима, иако су знали да та лица нису кредитно способна  и да нису испуњени услови у погледу средстава обезбеђења наплате. Због постојања основа сумње да су у саизвршилаштву починили кривично дело злоупотреба положаја одговорног лица ухапшени су одговорно лице Кредитног одбора за правна лица „Српске банке“ И.М. (1966), заменик одговорног лица тог одобора С.Ј. (1968) и чланови тог тела Р.Ћ. (1956), Б.В. (1954) и Б.Ш. (1977). Осумњичени се терете да су као чланови Кредитног одобра доносили одлуке о одобравању кредита – пласмана већем броју привредних друштава, као и предлоге Одлуке о одобравању кредита „Концерну Фармаком МБ“ доо Шабац и „Концерну Фармаком МБ – Фабрика акумулатора“ АД Сомбор, иако за њихово одобравање нису постојали оправдани услови у погледу кредитне способности клијената и средстава обезбеђења наплате. Осумњичени су на тај начин, супротно Закону о банкама, Одлуци о класификацији билансне активе и ванбилансних ставки банке и одредбама Стратегије за управљање ризицима и управљање капиталом Банке, оштетили „Српску банку“ за 1.837.957.794 динара, за колико је Концерну “Фармаком МБ” прибављена имовинска корист.

Припадници Министарства унутрашњих послова у Сомбору, по налогу Основног јавног тужилаштва у том граду, поднели су кривичну пријаву у редовном поступку против одговорног лица Концерн „Фармаком М.Б. Шабац“ и одговорног лица Кoнцерн „Фармаком М.Б. – Фабрике акумулатора“ ад Сомбор, због постојања основа сумње да су извршили кривично дело злоупотреба овлашћења у привреди у саизвршилаштву. Сумња се да су они, у намери прибављања противправне имовинске користи за Концерн, током 2012. године сачињавањем неистините лагер листе готових производа који су представљали залог за кредит, довели у заблуду представнике оштећене „ВТБ“ Ј.С.Ц. банке Београд (бивша Московска банка). Након неиспуњавања својих уговорних обавеза од стране Концерна, банка није могла да наплати у целости своја потраживања јер готови производи нису ни произведени. На тај начин Концерну су прибавили противправну имовинску корист у износу од 45.708.194 динара.

    Ко је на мрежи: 117 гостију и нема пријављених чланова