БРОЈ ПРИМАЛАЦА СОЦИЈАЛНЕ ПОМОЋИ У СОМБОРУ РАПИДНО РАСТЕ

 

Сомбор је град са најнижом просечном зарадом у Србији. У децембру је износила свега 38.000 динара. У односу на децембар 2012. године просечна плата је нижа чак за 3.000 динара. Ова поражавајућа статистика утицала је и на број корисника социјалне помоћи који је последње деценије увећан неколико пута. Некада су социјални случајеви били углавном стара лица из руралних средина, без деце, или припадници ромске популације.

Данас је слика сасвим другачија и корисници социјалне помоћи изгледају као обични пролазници које свакодневно срећемо. У центру за социјални рад у Сомбору кажу да број корисника помоћи рапидно расте, а да се давања крећу од 8.200 динара по појединцу, док четворочлане породице добијају од 13 до 20 хиљада динара. Таквих корисника је тренутно 3.108.

- Тај број је ако се посматра у једном дужем периоду у једном великом попрасту када их је било од 600, седамсто до хиљаду, а у једном моменту је било 4.000. Привидно тај број се смањује, али није тако, јер је реч о времену када су истекли захтеви, па се чека обнављање, каже Љубомир Филаковић, вд. директора Центра за социјални рад.

Минимална потрошачка корпа била је прошле године у Сомбору око 17.000 динара, што значи да је четворочланој породици социјална помоћ била довољна само за минималну корпу, а о великој могли су само да маштају, као и већина Сомбораца.

За комуналије и рачуне није им остајао ни динар. О овим проблемима корисници социјалне поомоћи не желе да причају, јер се плаше да ће изгубити и то мало новца што добијају, желе да остану анонимни и због тога што су корисници социјалних давања често млади.

- Гро су млађи људи који су остлаи без посла илли га нису имали у урбаним деловима града, високо образовани са факултетском дипломом, који живе у нормалним грађанским условима, што је нетипично за некадашње кориснике социјалне помоћи, каже Љубомир Филаковић, вд директора Центра за социјални рад. (РТВ)

    Ко је на мрежи: 84 гостију и нема пријављених чланова