АПСУРД! СОМБОР НЕМА УЛИЦУ ГЕОРГИЈА БРАНКОВИЋА, АЛИ ИМА ГЕОРГИ ДИМИТРОВА

 

Колико је спорно и незахвално давати имена улицама по именима политичара говоре бројни примери. Сомбор више нема улицу Маршала Тита, свог почасног грађанина у чије време је саграђена целокупна градска комунална инфраструктура, као и бројних познатих Сомбораца из ближе и даље прошлости Раванграда. Процедура о утврђивању и означавању улица и тргова је дуга, а грађани су неретко и сами подносиоци иницијатива за промене постојећих назива или предлога за давања имена познатих Сомбораца називима нових улица. ...

Сомбор нема улицу Георгија Бранковића, знаменитог партријарха, Саве Стојкова, познатог сликара, Звонка Богдана или просветитеља Еде Маргалића, али има улицу Георги Димитрова, генералног секретара комунистичке партије Бугарске. Зашто је то тако, не знају ни житељи Сомбора, а ни поменуте улице.

Један од житеља улице Георги Димитрова истиче да не види смисао имена бугарског политичара у лепом Раванграду: - Мислим да име ове улице треба да буде по неком Сомборцу. Можда баш неко из ове улице, или по познатим сомборским спортистима Пишти Громиловићу или Ивици Фргићу.

- Апсурдно је да су и сами Бугари овако већ срушили маузолеј Георги Димитрова, избрисали успомену на њега, а да Сомбор још увек има његову улицу, напомиње Милан Степановић, публициста и завичајни историчар.

Пре четири године, Ђуро Пјевац из Сомбора поднео је предлог да једна улица у Сомбору носи име знаменитог сликара Саве Стојкова, указујући на бројна апсурдна имена улица у граду.

- Мислим да је то један од људи који заслужује да има своју улицу у граду. Нисам рођени Сомборац, дошао сам овде, а Сомбор сам познавао по Сави Стојкову, Звонку Богдану... и стварно мислим да би управо по тим људима улице имају имена, објаснио је Ђуро Пјевац.

На иницијативу неколико сомборских удружења да се име првог сомборског градоначелника, заслужног дипломате у процесу добијања статуса слободног краљевског града Сомбора, Мартина Парчетића, достојно обележи, Комисија за подизање споменика и постављање скулптурални дела позитвно је одлучила. Председник Скупштине града Сомбора, прим др Зоран Парчетић тим поводом је најавио: - Можемо очекивати да ће у току ове, евентуално наредне године, име и лик Мартина Парчетића бити достојно представљен граду Сомбору.

Крајем 18. и почетком 19. века улице у Сомбору добијају своја прва имена: Сеновите, Песковите, Срнина, Ластина... а нека од тих лепих имена, попут улице Златне греде, Белог голуба, Сувајске... сачуване су до данашњих дана. (РТВ)

    Ко је на мрежи: 47 гостију и нема пријављених чланова