ГОСТИ ИЗ ТУРИЈЕ ДО ПОДНЕ РАСПРОДАЛИ СВЕ КОБАСИЦЕ! У СОМБОР СТИГЛА НОВА ТУРА ОВОГ СПЕЦИЈАЛИТЕТА

 

Овогодишња, 34. кобасицијада у Турији биће одржана од 16. до 18. фебруара 2018. године у овом месту надомак Србобрана, а централној манифестацији ће претходити промоције у Сомбору, Суботици и Новом Саду. Прва промоција овогодишње туријске Кобасицијаде одржава се данас на тргу Светог Тројства у Сомбору, а наши суграђани од раних јутарњих сати стоје у реду, како би купили и пробали чувену туријску кобасицу. Према речима Жељка Попића, секретара Удружења Кобасицијада из Турије, до подне је распродато све што је јутрос у седам сати донето, па је накнадно стигла још једна тура кобасица из Турије, које ће наши Сомборци моћи да купе данас до 15 сати. Цене су исте као и лане, тако да се печена роштиљ кобацица продаје за 150 динара, килограм свеже кобасице кошта 500 динара, а за килограм сушене треба издвојити 600 динара.

- Желим да се захвалим Туристичкој организацији града Сомбора и градској управи на одличној сарадњи. Ове године припремили смо 30 килограма кобасица које смо донирали у хуманитарне сврхе, а пакети су отишли у ШОСО "Вук Караџић", дом "Мика Антић" и Геронтолошки центар, истакао је Попић. Он додаје да сваке године на промоцијама продају све и увек фали још мало, иако се у Нови Сад носи тона и по, а у Сомбор и у Суботицу по тона ове намирнице.

Ове године ће на централној манифестацији у Турији бити направљена кобасица дуга 2.034 метра, за коју ће бити потребано између 25 и 28 крмача, које се купују са фарме. За ову кобасицу требаће око 60 килограма соли, по 50 килограма љуте и слатке паприке и између 10 и 15 килограма белог лука. Први пут након пар деценија, у Турији ће бити организовано и такмичење у прављењу кобасица. Сви који желе могу да се пријаве и учествују, а такмичење ће бити одржанно 17. фебруара од 13 часова. Пријаве се могу обавити путем телефона 069/220-85-80, котизација по екипи је 3.000 динара, а свака екипа добија пет килограма меса и десет метара црева за кобасице. Такмичари треба да донесу зачине, пушку за надевање и машину за млевење меса, а најбољу кобасицу прогласиће међународни жири. Учеснике и госте 34. Кобасицијаде у Турији ће 17. фебруара у вечерњим сатима забављати познати певач Џенан Лончаревић.

Ко је на мрежи: 50 гостију и нема пријављених чланова