СОМБОРСКА БОЛНИЦА БЕЗ CT СКЕНЕРА! ПАЦИЈЕНТИ СЕ ШАЉУ У ДРУГЕ ЗДРАВСТВЕНЕ ЦЕНТРЕ

 

У сомборској болници CT скенер не ради, па се пацијенти којима је потребно снимање, шаљу у друге здравствене центре.

CT скенер није радио током већег дела децембра и већ 30 дана у јануару, а разлог је квар апарата. Директор Опште болнице "Др Радивој Симоновић" у Сомбору Драган Растовић каже да је расписана јавна набавка и да ће се проблем решити у скорије време.

- Очекујемо да ће се јавити сервисери који ће у скорије време поправити овај CT апарат. Јавна набавка траје још неких 10 дана, тако да очекујемо да можда у року од 15 до 20 дана CT проради, наводи Растовић.

Проблем пацијената решава се тако што се они шаљу у друге здравствене центре на снимања.

- У почетку су пацијенти из Сомборске болнице упућивани у Суботичку болницу, па је око 43 пацијента прегледано у тамо, међутим дошло је до квара CT апарата и у суботичкој болници. Пацијенти се тренутно упућују у врбашку болницу која је направила редослед за преглед пацијената по којем се дневно из Сомбора могу прегледати два до четири пацијента, па је до сада у Врбасу прегледано око 30 пацијената. Ургентни пацијенти за ургентну дијагностику прегледају се у Клиничком центру Војводине и њих је било преко 60 од кад је сомборски CT у квару, каже Растовић.

У Сомборској болници лече се не само пацијенти са територије града Сомбора, већ и са територија општина Апатин, Оџаци и део општине Кула. Према речима директора болнице, до сада је на месечном нивоу рађено око 500 прегледа CT скенером.

- Неисправност CT апарата заиста угрожава функционисање болнице, пре свега угрожава пацијенте. У последња готово два месеца од кад не ради CT, у Суботици, Врбасу и Клиничком центру Војводине прегледано је око 150 људи, што значи да је око 350 људи остало без ове дијагностичке процедуре. Посебан проблем су онколошки пацијенти који имају индикацију да ураде овај преглед, да не би изоставили своју онколошку терапију. Они иду у приватне ординације, а ми им дајемо потврду да је наш CT неисправан што повећава финансијско оптерећење и болнице и државе, сматра Растовић.

Директор Опште болнице у Сомбору најавио је и набавку новог CT апарата, како би се омогућио далеко одговорнији однос и сигурнији преглед пацијената CT дијагностиком. (РТВ)

    Ко је на мрежи: 71 гостију и нема пријављених чланова