ДУШАНКА ГОЛУБОВИЋ: ПРЕТХОДНЕ ГОДИНЕ У СОМБОРУ УРАЂЕНО ДОСТА, 2018. ГОДИНА ЈУБИЛЕЈА

 

Дан града Сомбора, 17. фебруар, обележен је низом манифестација, а централна манифестација, Свечана академија, била је прилика за подсећање на дешавања у протеклих 269 година од стицања статуса слободног краљевског града. Била је то и прилика за сусрет са делегацијама пријатељских и братских градова: Кишпешта, Баје, Велеса, Пирота, Звечана, Пљевља, Мојковца, Новог Пазара, Осијека, Лознице, Суботице, Бачког Петровца, Новог Сада…

Обраћајући се присутнима градоначелница Душанка Голубовић је о Сомбору говорила као о граду у којем је су рођене и стварале велике личности, о Сомбору који представља дом за више од двадесет различитих нација, култура, религија, обичаја, граду у којем се преплићу прошлост, садашњост и будућност.

- Можемо да кажемо да је 2018. година – година јубилеја. У овој години се навршава 240 година од оснивања „Норме“ Аврама Мразовића, прве школе за образовање учитеља на читавом словенском југу, навршава се 160 година од рођења др Радивоја Симоновића, утемељивача планинарства и здравственог просветитеља чије име носи наша болница. Навршава се и 120 година откад је највеће уље на платну у нашој земљи слика, „Битка код Сенте“, унета у зграду сомборске Жупаније. Ове године навршава се и 100 година Сомбора у Србији. Упркос бурним и турбулентним временима, која Сомбору баш никад нису била благонаклона, у нашем граду изграђен је један снажан грађански дух ког одликују толеранција, мир и солидарност и у коме се преплићу богатство и шароликост култура, вера, нација и обичаја, рекла је Душанка Голубовић.

У жељи да Сомбор какав знамо сачувамо, током 2017. године највеће инвестиције смо имали у области водоснабдевања, јер смо желели да наши грађани имају исправну пијаћу воду. Завршили смо другу фабрику воде, прикључили смо насељено место Кљајићево на градски водовод и кренули у изградњу 17 км дугог доводника воде према Стапару и Дорослову, каже градоначелница.

На Тргу уметности кренули смо у изградњу пролаза сомборских великана, изградили смо два кружна тока, изградили смо путеве и паркиралишта, опремили индустријску зону, отпочели изградњу пута ради отварања граничног прелаза у Растини. Током 2017. године у нашем граду почели су да раде „Капитол парк“, „Универекспорт“, „Прити Светерс“ „Гума С“, а град је добио сертификат повољног пословног окружења. Добили смо и  признање Националне службе за запошљавање, а број незапослених смањен је на пет хиљада, рекла је Душанка Голубовић. Током прошле године обновили смо једну од најстаријих школа у Сомбору – ОШ „Никола Вукићевић“, комплетно опремили кабинет хемије у ОШ „Аврам Мразовић“, доградили и реконструисали салу у сомборској Гимназији, доградили објекат вртића и тиме омогућили да још три васпитне групе буду укључене у васпитно-образовни процес. Током 2017. године, око 120 припремних предшколаца почело је да учи немачки језик. Прошле године комплетно је обновљен комплекс Музеја „Батинске битке“, Дом културе у Стапару, а први пут су почели програми „Арт окупација“ и „Фестивал мултикултуралности“. Започело се са штампањем Историје Сомбора, а настојали смо да испоштујемо и културно-историјско наслеђе наших насељених места и подржали  штампање књиге о Бачком Моноштору и Риђици.

Прошле године добили смо изузетно високе оцене од поверенице за заштиту равноправности и Канцеларије за људска и мањинска права као средина која поштује људска права и брине о рањивим категоријама становништва. Проширили смо и обим здравствене заштите, подржали смо отварање ангио сале у нашој болници, један објекат пренаменили у објекат амбуланте, апотеке и поште у једном од највећих градских насеља. Наша је жеља да у таквом маниру наставимо и у 2018. години. Приоритет ће сигурно остати водоснабдевање и жеља нам је да ове године са  водоводом у Бездану, отпочнемо повезивање водовода у Бачком Моноштору, Колуту и Бачком Брегу. У овој години нас чека проширење пута Сомбор – Баја, проширење пута у Гакову и отварање граничног прелаза Растина-Бачсентђерђ. Градићемо кружне токове, обнављати путеве, улагаћемо даље у индустријску зону, а чека нас и изградња пута Стапар – Сивац. У жељи да заштитимо своје културно-историјско наслеђе у овој години очекујемо обнову фасаде атријума зграде  Жупаније и почетак обнове Грашалковић палате, замишљене као један мултикултурални центар, тзв. сомборски омнибус. Наставићемо и са обновама домова културе, а у култури нас чека нова активност – организовање филмског фестивала. Наставићемо са обнављањем и опремањем школа, а наша највећа жеља је да ове године отворимо информатичко одељење у сомборској Гимназији. Ове године очекујем и почетак обнове Дома здравља, болничког комплекса, Геронтолошког центра, па и Центра за социјални рад.

У овој години када се навршава век грађанског Сомбора, жеља нам је да вредну прошлост оденемо рухом будућности. Жеља нам је да одамо признање Сомборцима тако што ћемо живети њихове визије. Жеља нам је да се за сомборски микрокосмос далеко чује, да се једноставним раванградским улицама прошетају светска имена. Жеља нам је да тргови буду испуњени дечјим осмесима и људима који верују да у Сомбору има наде живети,  волети и стварати, јер у Сомбору је цео свет, као што у целом свету има Сомбора“, обратила са присутнима градоначелница Душанка Голубовић и свим суграђанима честитала Дан града.

    Ко је на мрежи: 88 гостију и нема пријављених чланова