ПОЧЕТКОМ ЛЕТА У СОМБОРУ СТРУЈА ИЗ ОТПАДА

 

Док Србија још увек прерачунава колико ће је милијарди евра коштати почетак рада на поглављу 27 у процесу прикључења ЕУ, макар у једном делу Сомборци готово да могу да буду потпуно мирни. Наиме, наш град је једна од малобројних средина у нашој држави која већ 30 година поседује постројење за пречишћавање отпадних вода (УПОВ). Уређај је до сада само делимично искоришћавао биогас добијен у технолошком процесу прераде отпадних вода.

Захваљујући пројекту Интеррег ИПА Програму прекограничне сарадње Хрватска-Србија 2014-2020 „Експлоатација различитих извора у производњи „зелене“ енергије  - Икс ДЕГРЕЕ“, у ком осим ЈКП „Водоканал“-а, као партнери учествују и Универзитет у Новом Саду, Фонд „Европски послови“ АП Војводине, те са хрватске стране „Винковачки водовод и канализација“ д.о.о.  и Пољопривредни институт из Осијека, у сомборском предузећу не само што ће се од вишка биогаса производити електрична енергија за сопствене потребе постројења, него ће се у ту сврху користити и друге сировине.

По речима Јасмине Бобић, директорке ЈКП „Водоканал“ давнашња жеља менаyмента у предузећу била је да се биогас искористи за производњу електричне енергије, што је овим пројектом и омогућено.

- Изузетно смо задовољни због тога – каже Јасмина Бобић. – Из биогаса који је створен у процесу пречишћавања отпадних вода добићемо електричну енергију и остварити истовремено и значајну уштеду, а с друге стране, допринећемо очувању животне средине, јер користимо нуспроизвод из поменутог процеса.

Пројекат Џ ДЕГРЕЕ, са буyетом од 1,7 милиона евра један је од тренутно највећих из тог програма, а од те своте 498.000 евра додељено је „Водоканалу“ за реализацију пројектних задатака. Менаyер пројекта испред ЈКП „Водоканал“ Страхиња Шљукић истиче да је поменути новац намењен набавци гас генератора и опреме која ће омогућити боље искоришћавање биогаса и допуну дигестора новом биомасом.

-Биће ово јединствен случај код нас да ће се дигестор пунити различитим врстама масе, а не само муљем као до сада – каже Шљукић. – Поред економске уштеде, коју ћемо остварити производњом електричне енергије и утицајем на очување животне средине, драгоцена је и корист коју ће други имати из овог пројекта, а то је искуство које ћемо поделити са њима.

Постројење за пречишћавање отпадних вода у употреби је од 1985. године. Према речима извршног директора Техничког система у предузећу Душана Ђурђевића, нуспроизвод или биогас, односно метан, који се добија у процесу пречишћавања отпадних вода, до сада није бивао искоришћен  у потпуности. Коришћен је за грејање у склопу технолошког процеса. Значајан вишак је остајао и он је спаљиван, јер није могао бити испуштан у атмосферу.

-  Захваљаујући овом пројекту биће нам омогућено  да искористимо вишак гаса за произодњу електричне енергије, која ће даље бити употребљена за сам производни процес – напомиње Ђурђевић. - Очекујемо да ћемо електричном енергијом насталом на тај начин покрити 30 до 40 одсто наших потреба. Уградња гас генератора је прва фаза у том процесу, друга је употреба нових  сировина, осим канализационог муља који је већ сада у употреби, а то је кукурузна силажа.

Динамичних шест месеци

Координатор пројекта, професор Универзитета у Новом Саду др Филип Кулић каже да је „Водоканал“ у фази набавке гас генератора за производњу електричне енергије из биогаса, а већ су припремљени документи за јавну набавку и исходована грађевинска дозвола.

- Сад наступа најдинамичнији период када ће највећи део опреме да се набавља и инсталира и пушта у погон – каже професор Кулић. - То ће се одвијати у наредних шесет месеци. Почетком лета би требало да опрема  буде у постројењу, чиме се окончава прва фаза, док друга, која означава повећање капацитета производње биогаса у дигесторима, креће од јесени.

Главни резултати овог пројекта прекограничне сарадње су изградња и пуштање у рад когенеративног постројења са 200 киловата електричне и  230 киловата топлотне снаге у „Водоканалу“ и повећање производње биогаса у садашњем постројењу  са 1700 кубика дан на чак 3.000, опремање и пуштање у рад нове мобилне лабораторије за анализу потенцијала сировина, оптимизацију производње и анализу квалитета биогаса на новосадском Универзитету. Када је реч о хрватским партнерима њихов бенефит пројекта је изградња и пуштање у рад соларних електрана снаге  380 киловата у винковачком водоводу и канализацији и опремање лабораторија за анализу квалитета биомасе на Пољопривредном институту Осијек. (Дневник)

    Ко је на мрежи: 93 гостију и нема пријављених чланова