ЗГРАДА СОМБОРСКОГ ПЕВАЧКОГ ДРУШТВА ИЗ ДАНА У ДАН СВЕ ВИШЕ ПРОПАДА - ПОТРЕБНА ХИТНА РЕКОНСТУКЦИЈА КРОВА

Зграда Сомборског певачког друштва на главној улици стара је више од 100 година, а сомборски певачи добили су је на поклон од др Јоце Лалошевића давне 1911. године. Према речима Mилана Радишића, диригента Мешовитог хора СПД-а, од тада до данас у ову зграду никада нису уложена значајнија финансијска средства за реконструкцију, па се тренутно налази у јако лошем стању.

- Највећи проблем је кров који прокишњава и таваница која сваког дана све више отпада. У згради се налази стари оџак који је висок шест метара и тежак две-три тоне, а који се искривио под углом од скоро 30 степени и гура таваницу. Тај оџак се не користи више од 30 година и иако су статичари проценили да се неће срушити јер је основа добра, малтер са таванице може да падне сваког тренутка. За хитну санацију крова потребно је од 350 до 400 хиљада динара, а ми та средства немамо. Не постоји чак ни конкурс на који бисмо могли да аплицирамо за
средства, тако да су нам донатори и спонзори хитно потребни, рекао је Милан Радишић.

Сомборско певачко друштво је најстарија институција оваквог типа у Србији, а  једно је и од најстаријих друштава у граду. Тренутно има 90 чланова, који раде у три хора: Мешовити хор, „Шарени вокали” и хор „Квинта дивина”. У згради на главној улици вежбају два - три пута недељно, а финансирају се преко пројеката, изнајмљивањем просторија у доњем делу зграде и од чланарина.

Према  речима  Милана Радишића, та средства су довољна само за нормално функционисање друштва, али
нису ни приближно довољна за било какве инвестиције.

ЈУБИЛЕЈ ЗЛАТА ВРЕДАН

За две године Сомборско певачко друштво треба да прослави значајан јубилеј - 150 година од оснивања и рада друштва. Највећа жеља чланова и управе је да овај значајан датум прославе у новом, реконструисаном простору, те да своју зграду отворе за све Сомборце.  

- Имамо нацрт пројекта за реконструкцију комплетног Певачког друштва, а она подразумева реконструкцију зграде и изградњу летње позорнице, коју Сомбор још увек нема. За летњу позорницу су заинтересовани и град, Културни центар, Музичка школа и ОШ „Никола Вукићевић”, а према пројекту налазила би се у дворишту зграде
СПД, на месту где се сада налази стара домарска кућа.

- Нажалост, после 150 година дошли смо у ситуацију да згаду коју смо добили на поклон не можемо ни да одржавамо, а камоли нешто друго. За комплетну реконструкцију и изградњу летње позорнице нам је потребно више од 250.000 евра, а да бисмо уопште конкурисали за пројекат треба нам 10.000 евра само за пројектну документацију, испричао је Милан Радишић.

УРОШ ПРЕДИЋ У МУЗЕЈУ

Сомборско певачко друштво некада је имало и по неколико хиљада чланова, а 1924. године основало је и Музичку школу у Сомбору. Зид у канцеларији друштва до недавно је красио портрет др Јоце Лалошевића, слика Уроша Предића, која је због влаге и прокишњавања крова однета у Градски музеј на „чување”. У згради се налази и богат музички архив, који је такође угрожен. Сви који желе и могу да помогну Сомборском певачком друштву да реконструише кров могу уплатити средства на рачун „Војвођанске банке” број: 355-1027071-23, с позивом на  број 05. Такође, они који желе да се придруже певачима Сомборског певачког друштва могу да дођу на пробе понедељком, средом и недељом од 19.30 сати, а старосно ограничење не постоји. (Сомборске новине)

    Ко је на мрежи: 47 гостију и нема пријављених чланова