ДВЕ МЕДАЉЕ ЗА ВЛАДУ КУЛИЋА НА ТАКМИЧЕЊУ У ЗИМСКОМ ПЛИВАЊУ У РУСИЈИ

 

У Петрограду је 3. и 4. марта 2018. године одржано такмичење у зимском пливању "Велики Нева куп 2018". Ово међународно такмицење су заједнички организовали регионалне јавне организације "Федерација зимског пливања у Санкт Петербургу" и Државни музеј историје у Петрограду, уз подршку Генералног Министарства за ванредне ситуације Русије у Санкт Петербургу и Министарства одбране Русије.

Базен на Неви био је дужине 25 метара, са три стазе опремљене степеницама и окретиштима на крајевима базена, по стандардима Међународног удружења зимског пливања. Да би се спречило смрзавање воде на изузетно ниским температурама које су ноћу биле и до -25°C, Федерација је примењивала посебну и јединствену опрему властитог дизајна. Температура воде током такмичења била је + 0.4°C, a температура ваздуха -12°C. На снежној плажи загревање шатора помогли су Министарство одбране и Министарство за ванредне ситуације, a постављена је и мобилна сауна коју су учесници користили након пливања. На такмичењу је учествовало 159 људи, од чега је њих 102 било из Русије а 57 из иностранства. Своје представнике поред Русије имало је дванаест страних земаља. Највише гостију стигло је из Белгије, њих 22, затим из Данске 11 особа, Аргентина Летонија и Британија су имале по четири представника, Естонија три, Швајцарска Финска и САД по два, а Немачка, Словачка и Србија по једног. Једини представник наше земље у Петрограду је био Сомборац, Влада Кулић који је освојио једну златну и једну сребрну медаљу.

- Пливао сам у суботу, 03. марта и такмичио сам се у две дисциплине. У трци на 25 метара делфин освојио сам друго место са временом 14,40 секунди, док сам на 200 метара слободно био први са резултатом 3 минута 30 секунди, каже Кулић. Он додаје да је дисцилина 200 метара слободно доста тешка и да се треба дуго спремати за тако дуго пливање у хладној води. Тело се расхлађује након 100 метара и долази до конфузије у глави, зато се дуго тренира начин дисања и врше се припреме тела на хладну воду, напомиње овај Сомборац.

- Ово ми је први пут да учествујем на првенству пливања у хладној води, пливао сам за Федерацију зимског пливања Санкт Петрербуга и ДПА Сомбор, а обзиром на услове тренирања, задовољан сам резултатом, каже Кулић и додаје да га сада очекују припреме за такмичење у Мурманску, а потом и на Бајкалском језеру.

    Ко је на мрежи: 47 гостију и нема пријављених чланова