РАДОВИ НА ЗГРАДИ ДОМА ЗДРАВЉА У МИРНОЈ УЛИЦИ У ПУНОМ ЈЕКУ! РЕНОВИРАЊЕ ОД ТЕМЕЉА ДО КРОВА

 

Зграда Дома здравља „Др Ђорђе Лазић“ у Мирној улици, која је саграђена крајем педесетих и почетком шездесетих година прошлог века, ових дана у потпуности се реновира и ускоро ће добити нови, лепши изгед, али и функционалнији и већи простор.

Радови су започели крајем марта, а извођач је сомборска фирма „Сомборелектро“. Предвиђени рок за завршетак радова је четири месеца, али ће тај рок највероватније бити продужен због додатних и неочекиваних радова на санацији појединих делова зграде. Пројекат вредан 36 милиона динара сомборском Дому здравља одобрен је од Канцеларије за капитална улагања при Министарству здравља Републике Србије.

- На пројекту санације ове зграде радимо пуне две године и успели смо да тако једну озбиљну инвестицију „доведемо“ у Сомбор. Првобитно одобрена средства од 36 милиона динара највероватније неће бити довољна због додатних радова које нисмо предвидели пројектом и које смо открили „у ходу“, али ћемо тражити додатна средства из Београда и надамо се да неће бити проблема. Тренутно се ради комплетна замена свих подних облога, замена унутрашње столарије, комплетна термо и хидроизолација, санација зидова, подрума који је неколико пута поплављен због подземних вода... Такође ће се радити спољашња фасада, биће замењени електрични водови, као и санација система грејања - објаснила је др Емеше Ури, директорка Дома здравља „Др Ђорђе Лазић“.

ГИНЕКОЛОШКА СЛУЖБА УМЕСТО КАРДИОВАСКУЛАРНОГ ДИСПАНЗЕРА

Без обзира на реконструкцију зграде Дома здравља, све службе ове здравствене установе раде редовно и тренутно је једино Стоматолошка служба пресељена у школе. Највећа новина је што је Дом здравља напокон добио и простор у коме се до сада налазио Кардиоваскуларни диспанзер, а који је пресељен у Општу болницу „Др Радивој Симоновић“.

- Изборили смо се за овај простор који нам много значи, пошто је то практично цело једно одељење. У том простору ће сада бити смештена Служба за здравствену заштиту жена, тзв. гинекологија, што ће умногоме побољшати  рад ове службе, али и олакшати пацијенткињама, посебно трудницама. Школа за труднице такође ће бити у другом, реновираним окружењу, и неће се налазити на највишем спрату као до сада, већ ће највероватније бити смештена на међуспрату. Такође, биће измештена и лабораторија, коју желимо да  преместимо спрат ниже, односно код школске медицине. Улазиће се као и до сада на задњи улаз, а замисао је да на пункту у приземљу одредимо место за вађење крви. Желела бих да се захвалим запосленима, посебно спремачицама које се труде да не осетимо да су грађевински радови у току, али и мајсторима који имају разумевања за наш рад. Такође, захвалила бих се и пацијентима за разумевање, а о свим новинама ћемо их правовремено обавестити – казала је др Емеше Ури.

МЕДИЦИНСКИ КАДАР

На питање да ли ће након реконструкције бити повећан број лекара, др Емеше Ури је објаснила да то не зависи од оснивача, нити од Дома здравља, већ искључиво од Министарства здравља, које доноси прописе.
 
- Кадровски план се увек прави на основу броја становника. Знамо и сами да је све мање деце и да све већи број људи одлази у иностранство да ради, а села нам остају празна. Имамо велики проблем да пружимо исти квалитет услуга људима који остају, јер према прописима, један доктор треба да лечи 1.600 становника, а у неколико села ми више немамо тај број. За четири године, колико је прошло између прављења два кадровска плана, изгубили смо од 10 до 12 хиљада становника. Желим да похвалим оснивача који нам без обзира на број становника даје одређена средства за додатне запослене на селима, али и што нам је омогућио изузетно квалитетне органе надзора и стручне службе приликом ове реконстукције – истакла је директорка Дома здравља „Др Ђорђе Лазић“.  М. Р.

МОБИЛНИ ТЕЛЕФОНИ

Због реновирања зграде Дома здравља „Др Ђорђе Лазић“ у Мирној улици, дешава се да су телефонске линије појединих служби у прекиду. Из ове установе поручују да се труде да оваквих ситуација буде што мање, а када се и појаве, запослени их решавају у што краћем року. У случају да су фиксни телефони у прекиду, грађани информације могу добити путем броја мобилних телефона: Служба за здравствену заштиту предшколске деце 069/ 633-585, Служба за здравствену заштиту школске деце и омладине 069/ 633-576, Служба опште медицине 063/ 111-27-18, Служба за здравствену заштиту жена 069/ 667-968 и Служба медицине рада 063/ 111-80-52.

Ко је на мрежи: 61 гостију и нема пријављених чланова