„ЗЕЛЕНИЛО“ ПЛАНСКИ ОБНАВЉА ДРВОРЕДЕ У СОМБОРУ - УСКОРО 131 НОВА САДНИЦА КУГЛАСТОГ КОПРИВИЋА

 

На основу решења комуналног инспектора Одељењена инспекције и комуналне полиције Градске управе Града Сомбора, Радници ЈКП „Зеленило“ Сомбор ових дана врше радове на планској замени оболелих стабала копривића (бођоша), у три градске улице: Стапарски пут, Матије Гупца и Раде Кончара.

Према налогу надзорног органа извршено је вађење 14 стабала у Улици Матије Гупца (од угла са Апатинским путем до угла са Ул. Раде Кончара), 46 стабала у Улици Раде Кончара (лева страна, посматрано од Венца војводе Петра Бојовића), и 42 стабла бођоша на Стапарском путу, (од кућног броја 28 до угла са Војничком улицом). У М. Гупца ће бити посађено 20 нових стабала, Раде Кончара 68, а на Стапарском путу 43 саднице. Реч је укупно о 131 новој садници кугластих копривића.

По наводима из решења комуналног инспектора, реч је о стаблима на јавној зеленој површини која су „изузетно лошег здравственог стања и упитне декоративности, односно, нека од њих се налазе испод жица електричних водова, а дуги низ година су орезивана „у  главу“.

- Први део посла смо обавили, оболела стабла су уклоњена и ускоро ће кренути садња, кад то буду дозволили временски услови. Уклоњена стабла су учестало орезивана „у главу“ с обзиром на то да су урастала у ваздушне водове инсталација. Временом су оболела од трулежи и једино решење је замена новим копривићима. Посадићемо бођоше кугласте форме јер ћемо тако избећи урастање грања у инсталације и радикално  орезивање, а добићемо и нове здраве дрвореде, објашњава дипл. инж. Миодраг Пуповац,  директор ЈКП „Зеленило“ Сомбор.

Према његовим речима кугласти копривићи су из сопствене производње, са расадника „Зеленила“, а први прави хлад од њих можемо очекивати за 3-4 године, с обзиром на то да су „калемљени на висини од око 2 метра“.

У плану  је да се током 2018. године изврши и замена у Улицама Раде Дракулића и Илије Бирчанина (од Сонћанског пута ка Улици Максима Горког).

    Ко је на мрежи: 56 гостију и нема пријављених чланова