ОД АПРИЛА ЋЕ И СОМБОРСКИ ЛЕКАРИ ИЗДАВАТИ ЕЛЕКТРОНСКЕ РЕЦЕПТЕ

 

Лекари сомборског Дома здравља „Др Ђорђе Лазић“ од 2. априла почеће са издавањем електронских рецепата. За разлику од стандардног папирног рецепта, који ће и даље добијати пацијенти са акутном терапијом, електронски рецепт намењен је хроничним болесницима како не би морали сваког месеца да заказују одлазак код лекара опште праксе и чекају пред ординацијом. Предност е-рецепта је и та што ће лекари бити мање оптерећени „папирологијом“.

- Ако је у питању хронична терапија, пацијент ће само први пут добити папирни рецепт, а сваки следећи пут моћи ће само са здравственом исправом у било коју апотеку која прима е-рецепте, јер ће његови подаци бити у електронском систему. Све ово је и за нас ново. На почетку ће вероватно бити одређених недоумица и питања, али увежбаћемо се, каже др Емеше Ури, директорка Дома здравља у Сомбору. Електронске рецепте издаваће лекари опште праксе, педијатри и гинеколози. Нови е-рецепти моћи ће да се издају са роком важења најдуже до шест месеци.

- Пацијенти ће морати да воде рачуна о датумима, јер ће са електронским рецептом лекове моћи да преузму сваког месеца у року од 15 дана. У случају да пацијент промаши датум, губи право на подизање лека и мораће поново да се јави свом изабраном лекару. Ми ћемо упознати пацијенте са овом новином, а припремићемо и обавештење које ће бити истакнуто на флајерима, речи су др Емеше Ури.

Асматичари, реуматичари, особе које пате од повишеног крвног притиска, дијабетичари и други хронични болесници највише ће осетити бенефите новог начина издавања рецепата јер ће, уместо сваког месеца, код свог изабраног лекара моћи да иду два пута годишње. У случају да се пацијенту погорша стање или дође до промене терапије, он ће бити у обавези да се јави свом лекару да се поништи стари е-рецепт и изда нови са промењеном терапијом. (Сомборске новине)

    Ко је на мрежи: 102 гостију и нема пријављених чланова