ЈЕЛЕНИ НАНОСЕ ВЕЛИКУ ШТЕТУ ВОЋЊАЦИМА У КУПУСИНИ!

 

Произвођачи воћа из Купусине ових дана потписују петицију којом од Јавног предузећа "Војводинашуме" траже да обнови ограду која ловиште раздваја од њихових воћњака, а разлог су велике штете које јеленска дивљач прави у воћњацима, пре свега јабука.

Марија Молнар из Купусине бави се производњом воћа, али ових дана уместо планирања нове производње једино јој преостаје да рачуна штету, јер су њен воћњак јабука уништили јелени који су огулили кору са стабала и младе пупољке.

- Јелени су огулили кору и појели пупољке. Видите и сами, ништа рода неће бити. Из овог воћњака имали смо 10 вагона, а сада неће бити ни вагон. Фактички ни стабла неће остати, јер су толико огуљена, рекла је Молнар.

Марија каже да су јелени од 1.000 стабала јабука уништили око 800, што значи да рода у том воћњаку скоро и неће бити, а штета је око 20.000 евра. Зато је пресавила табак и поднела тужбу.

- Морамо да извадимо оштећена стабла. И шта да радимо даље? Садимо други воћњак? А да би он родио треба чекати 11 година. Од чега да живимо 11 година? И шта ако поново јелени унуште воћњак, немоћно одмахује руком наша саговорница.

- Штета је толика да има породица које се неће опоравити, нарочито ако не добију неку надокнаду. Ко може поново засадити два хектара воћњака и чекати неколико година да роди? Значи није унуштена само једногодишња производња већ егзистенција целих породица, изјавио је Петер Иштван.

Произвођачи из Купусине кажу да им у воћњаке и повртњаке улазе крда јеленске дивљачи у којима има и по неколико десетина грла. А тај проблем траје годинама.

Тужбу за накнаду штете је поднело двадесетак произвођача воћа из Купусине, а више од стотину произвођача потписало је петицију којом од ЈП "Војводинашуме" траже да обнови ограду која шуму раздваја од купусиначког атара.

- Када су кренуле прве притужбе обишли смо део ограде која је условно речено проблематична. То је ограда која је подигнута 50-тих година и није у најбољем стању. Зато је пре неколико година и почела њена обнова. Обзиром да је та ограда дуга 50 километара ми смо направили динамику, колико нам дозвољавају финансије, а то је да сваке године мењамо два километра ограде. Због ситуације на терену ове године покушаћемо да дуплирамо дужину ограде коју ћемо заменити. Сигирно да ћемо тиме помоћи да се смањи број јеленске дивљачи која улази у атар села, саопштио је Бранислав Станков, помоћник директора за ловство и рибарство ЈП "Војводинашуме".

У предузећу "Војводинашуме" кажу да је осим дотрајале ограде проблем и понашење неодговорних ловаца који уништавају ограду и праве отворе на њој, што је такође допринело изласку јеленске дивљачи у атар села Купусина.

Такође подсећају да су и власници воћњака дужни да штите своје воћњаке, а према важећем правилнику прописано је 13 мера које власници морају да примене како би заштитили воћњаке. Између осталог то су ограде и електрични пастири. (РТВ)

    Ко је на мрежи: 100 гостију и нема пријављених чланова