ЧЛАНОВИ "ВЕЛОАРТА" СУГРАЂАНКИ ЗА РОЂЕНДАН ПОКЛОНИЛИ НАМЕНСКИ БИЦИКЛ

 

Једном приликом, на питање шта значи бити хуман, уследио је одговор: „Кад измамите неком осмех на лице“. У данашњем времену, сасвим довољно. Овако почињу причу чланови Удружења грађана “ВелоАрт” Сомбор, који су још једном показали да имају велико срце!

Прегршт тренутака испуњених осмесима, подарила је члановима “ВелоАрта” њихова и наша суграђанка М.Б., када су је протеклог викенда, изненадили за њен 12 рођендан, једним несвакидашњим поклоном.

Један од циљева Удружења грађана “ВелоАрт” је и хуманитарни рад, тако да се почетком ове године родила идеја о реализацији још једног пројекта – израда наменског бицикла за особу са сметњама у развоју, тј. отежаним кретањем.

- Стицајем заиста несвакидашњих околности, где су се само позитивне ствари надовезивале једна на другу, дошли смо у контакт са мамом малолетне М.Б. и кроз причу сазнали за њен проблем у отежаном кретању, а девојчица нам је рекла и да обожава да се вози бициклом и да ужива у лепршању ветра у коси. Њен први осмех нас је све “купио”, тако да смо одлучили да кренемо на посао, кажу из удружења “ВелоАрт”.

- Након преданог рада на бициклу и неколико проба, дошао је и диван дан, и упркос хладом времену, које нам није помутило радост, предали смо девојчици наш поклон и уследила је успешна прва, дужа вожња. Наравно, није могло проћи и без понеке сузе, а код кога и да ли због ветра или због нечег другог, није уосталом ни битно, причају скромни људи из овог удружења.

Сам наменски бицикл се састоји од бицикла са једним точком који се покреће на ручни погон, затим од инвалидских колица као и механизма за спајање, који су осмислили и израдили чланови “ВелоАрта”.

Бицикл са једним точком и потребан материјал за израду механизма за спајање набављени су из сопствених средстава, као и заштитна кацига и остала опрема. И овога пута, као и код израде наменског бицикла за Марицу Рајак, несебичну помоћ “ВелоАрту” је пружило и Удружење Немаца “Герхард” из Сомбора, које је донирало инвалидска колица, а “Мексико”, продавница  и сервис за бицикле, као стални партнер удружења је донирао део опреме. Члановима "ВелоАрта" је у изради механизма за спајање помогао њихов колега, бициклиста Зоран Бјелотомић из Бача.

“Колико ћете далеко стићи у животу, зависи од тога колико сте великодушни и спремни да помажете другима“.

Овим цитатом чланови Удружења завршавају једну лепу причу, и додају да нема сумње, да ће „ВелоАрт“ и убудуће, бициклима и хуманитарним акцијама следити свој хумани пут. Напомињу да је то једини прави пут, што потврђују и осмеси које ће, како кажу, заувек памтити.

    Ко је на мрежи: 137 гостију и нема пријављених чланова