СВЕ ВИШЕ МЛАДИХ У СОМБОРУ ИМА ПРОБЛЕМ СА КОЦКАЊЕМ!

 

Коцка је порок који обузима мозак и разара психу, то је проблем о којем се премало скреће пажња у јавности. У највећем броју случајева ова нехемијска патолошка зависност почиње у периоду адолесценције и млађем одраслом добу.

Немогућност да људи економски реше свој живот, а млади остваре све своје жеље, ствара потребу за маштарењем о великој заради на лак начин. И ако Закон каже да кладионице и коцкарнице минимум морају бити од школских објеката удаљене 200 метара, у Основној школи "Доситеј Обрадовић" кажу да младе то не спречава да се кладе или коцкају, те да је било случајева клађења основаца преко другог лица.

Кладионице су на сваком кораку, а у њима све више младих, па се поставља питање контроле одласка младих у такве објекте. Кажу, нема малих или великих коцкара, човек се коцка или се не коцка и док поједини потраже помоћ и изборе се са тим пороком, већина је оних који то никад не успеју.

Сањарење о великој заради или почетничка срећа су окидач за бајковити свет фантазија након чега се улази у зачарани вртлог коцкања пун адреналина из кога се тешко излази. Кажу да патологија ове нехемијске зависности почиње у адолесценицји са првим клађењем. У Основној школи "Доситеј Обрадовић" у Сомбору истичу да су имали искуства да се ученици организују око улагања новца на кладионицу, те да се у јавности премало скреће пажња на овај проблем.

- Имали смо ситуацију да се неколико ученика из наше школе организовало и дало новац старијем другару да им уплати тикете на кладионици. Обавестила сам родитеље, али они нису имали слуха за тај проблем, већ су га минимизирали, на жалост схватајући све као забаву. Патолошко коцкање је озбиљан проблем, а ми се трудимо да овде децу едукујемо о свим облицима болести зависности. Сомбор је пун кладионица које се налазе у близини школа, како оних у центру тако и оних попут наше на периферији, рекла је Меира Мрђенов, психолог у Основној школи "Доситеј Обрадовић".

Осмаци из сомборске школе знају да поједини вршњаци преко других лица играју спортску прогнозу.

- Чули смо и знамо да има наших вршњака који играју тикете и одлазе у кладионице, као вид забаве. Међутим има нас које то не занима и сматрамо да је то губљење новца, казали су ученици ОШ "Доситеј Обрадовић".

На одељењу за лечење болести зависности у сомборској Општој болници "др Радивој Симоновић" кажу да све више младих има проблем, те да све патолошке коцкаре упућују у Институт за ментално здравље у Београду на лечење. Млади све раније почињу да коцкају, потврђују и у Центру за едукацију и одвикавање од коцкања "Herc Time".

- У Центар за одвикавање долазе родитељи са тинејџерима који имају проблем завинсости од кладионица. Такође нам из сомборског округа долазе и патолошки коцкари, јер је кратак пут од кладионице и тикета до покера и слот апарата. Млади узимају новац од родитеља, краду и шта све не раде да би нашли новац за коцку.То је велики проблем данашњице о којем се на жалост мало говори у јавности, рекао је Дејан Станковић, бивши коцкар и оснивач Центра за едукацију и одвикавање од коцкања "Herc Time".

Када је у питању сузбијање нелегалног коцкања, Полицијска управа у Сомбору је у протекле две године поднела 30 кривичних пријава и запленила већу количину апарата, штампача за тикете и разне опреме за организовање неовлашћених игара на срећу. Коцкање је у експанзији и пласира се као вид забаве, међутим погубно је када се забава претвори у зависност која доводе до великих позајмница, подизања кредита, продавања имовине, криминалистичких радњи и растурања породице. (РТВ)

    Ко је на мрежи: 109 гостију и нема пријављених чланова