РАТАРИ, ОПРЕЗНО СА ПРСКАЊЕМ! У ЗАПАДНОБАЧКОМ ОКРУГУ ИМА ОМАМЉЕНИХ ПЧЕЛА

 

Захваљујући лепим априлским данима, ратари с подручја Сомбора журе да обаве све пролећне радове предвиђене агро-календаром, а међу њих спада и прскање јарих, али и стрних култура, воћњака, винограда...

Ипак, Западнобачки управни округ је ових дана пољопривредницима упутио обавештење о примени законских прописа у области примене средстава за заштиту биља (пестицида) у време пуног цветања пољопривредних култура, а све у вези акције спречавања тровања пчела.

Како су упозорили фитосанитарни инспектори корисници средстава за заштиту биља су одговорни за активности и мере предострожности које предузимају у вези са применом све бројнијих средстава за заштиту биља, ризикујући да и њихова производња буде угрожена смањењем приноса и плаћањем штета које проузрокују неправилном и несавесном применом пестицида, ако примењују оне који су отровни за пчеле у време цветања биља.

На појединим испашама већ примећена омамљеност пчела, што указује на први степен њиховог тровања, а пчелари страхују од већег помора

- Чињеница је да се сваке године и у Војводини јављају проблеми са прскањем, па смо, нажалост, на најбољем путу да постанемо Аргентина или Чиле,  у којима су због неконтролисане употребе инсектицида, пчеле скоро истребљене. То није проблем само произвођача меда, већ је то проблем голог опстанка цивилизације, јер без природних опрашивача као што су пчеле, ризикујемо да у потпуности нарушимо природну равнотежу и екосистем од кога зависимо, огорчено сведочи један од сомборских пчелара Зоран Сувајџић.

Постоје прописи који забрањују коришћење инсектицида током цветања воћа и других усева, али свакодневно имамо појаву да ратари и воћари, најчешће у предвечерњим сатима, прскају уљану репицу, јабуке, шљиве...потпуно несвесни да не само што тиме убијају пчеле, већ и директно себи смањују приносе, јер је познато да свака природно, односно пчелама, опрашивана биљка даје преко 15 одсто више рода, појашњава пчелар Сувајџић.

Пчелари истичу и велику опасност од систематског прскања против комараца, које се како они тврде, често обавља не само без прецизних термина који би им оставили реално довољно времена да уклоне и обезбеде своје кошнице, већ и средствима која су, наводно, забрањена у готово целој ЕУ и осталим развијеним земљама. С друге стране стоји чињеница да су управо комарци, у последње време све чешћи узрочници тешких обољења за које се до пре коју деценију у Војводини није ни знало, па је очигледно да су наше друштво и економија између својеврсног чекића и наковња.

Као својеврсна потврда његових речи о забрани третмана инсектицидима у време цветања служи и званично упозорење фитосанитарних инспектора који наводе да се средства за заштиту биља која су отровна за пчеле могу применити само у случају сузбијања карантинских штетних организама и то тек након писаног одобрења самог министра пољопривреде. Нажалост, ни повелике казне, а оне се за правна лица крећу од 500.000 до чак три милиона динара, предузетнике од 300.000 до пола милиона и за физичка лица од 35.000 до 50.000 динара, нису до сада у потпуности успеле да искорене појаву неправилне употребе инсектицида, али и избегавање обавезног вођења евиденције о сваком третирању биља.

Мада су несавесни ратари кад су ухваћени на делу, у обавези да, поред плаћања папрених казни, надокнаде и пчеларима штету узроковану неправилном употребом пестицида, из овдашњег Удружења пчелара „Аврам Максимовић“ упозоравају да је на појединим испашама већ примећена омамљеност пчела, што указује на први степен њиховог тровања. Да ли ће доћи и до већег помора, остаје да се види. (Дневник)

    Ко је на мрежи: 68 гостију и нема пријављених чланова