У ТОКУ РЕКОНСТРУКЦИЈА АТРИЈУМА ГРАДСКЕ КУЋЕ

 

У току су радови на реконструкцији атријума Градске куће, који је последњих деценија био препуштен зубу времена. Када радови буду завршени, ово место ће бити спона између Трга Светог тројства и главне градске улице Краља Петра Првог, и чиниће једну уређену амбијенталну целину.

- Када говоримо о конкретним радовима у атријуму Градске куће, урађено је прикључење олучних вертикала на атмосферску канализацију, што је веома битно за дугорочно очување објекта у целини. Наставља се са радовима обијања дотрајалог малтера на унутрашњој фасади и наношења новог. Прозори ће бити заштићени од даљег пропадања брушењем и фарбањем уз потребну замену трулих делова. Што се тиче осталих столарских радова, праве се две улазне капије на самом атријуму, а биће замењени улични портали на Градској кафани. Уводи се нова електроинсталација за декоративну расвету са видео-надзором и озвучењем – каже Милан Стојков, главни урбаниста града Сомбора.

И поред његове неоспорне лепоте, избор брачког камена за поплочавање се није добро показао, јер је у јако лошем стању.

- Брачки камен очигледно није издржао велике температурне екстреме какви владају у овом континенталном поднебљу, нарочито ниске температуре у зимском периоду. По налогу Покрајинског завода за заштиту споменика културе, који је надлежан за Сомбор, подлога за поплочавање атријума Градске куће ће се радити од ливених пресованих бетонских плочица попут оних на Тргу Косте Трифковића – речи су главног градског урбанисте.

Реновирање атријума Градске куће подразумева и уређење фонтане, а пролази ће бити отворени за шетаче. Укупна вредност радова према пројектима је око 18 милиона динара.

- Радови би требало да буду завршени током јула, када ће атријум да заблиста сјајем познатим старијој генерацији Сомбораца и представљаће један лепо уређен простор са баштом и летњом позорницом у којој ће се одржавати програми предстојећег филмског фестивала и други програми из области културе и уметности, који треба да привуку бројне посетиоце у наш град. Када говоримо о очувању значајних објеката и здања која сведоче о значају Сомбора кроз његову богату историју, културу и традицију и која чувају идентитет овог града, тим који предводи градоначелница Душанка Голубовић, има веома сложен задатак. Том изазову се приступа врло систематично, одговорно и плански, тако да је то посао који ће се континуирано радити у наредном периоду – каже Милан Стојков.

Ова 2018. биће година уређења сомборских атријума, јер су у току и радови на реконструкцији атријума Жупаније. Милан Стојков наглашава да су обе инвестиције веома значајне и захтевају знатна средства, па ће се радити према приоритетима и динамици обезбеђености средстава за њихову реализацију. (Сомборске новине)

    Ко је на мрежи: 121 гостију и нема пријављених чланова