СОМБОР ПОНОВО ПОДИЖЕ СПОМЕНИК КРАЉУ АЛЕКСАНДРУ

 

У центру Сомбора, испред Градске куће биће подигнут споменик Краљу Александру. Одлуку о томе донели су одборници Скупштине града Сомбора, а на предлог одборничке групе Српске напредне сранке.

Биће то враћање споменика који је на том истом простору био од 1940. до уласка мађарске војске у Сомбор 1941. године.

- Ја са радошћу могу да кажем да смо ми у протеклом периоду примили неколико иницијатива за враћање и постављање спомен обележја и по њима поступили. У оквиру једне такве иницијативе подигнут је споменик Вељку Петровићу на главној улици у Сомбору. Сада прихватамо једну вишедеценијску иницијативу и коначно ће она на задовољство Сомбораца постати реалност, рекао је Немања Сарач, члан ГВ задужен за културу.

Одборници опозиције били су против доношења Одлуке о враћању споменика краљу Александру, јер сматрају да Сомбор има много важније приоритете.

- Ни један град у Србији нема улице са именима четворице српских војсковођа, као што има Сомбор, главна улица се зове Краља Петра и мислим да српског идентитета овде има сасвим довољно и не треба га додатно појачавати, јер то неће учинити овај град више српским нити га учинити мање мултикултуралним, мање средње европским градом, мање градом који има тај свој идентитет, казао је Синиша Лазић, председник ОГ ДС–а.

Иницијативе за враћање споменика Краљу Александру покренуте су пре неколико година, а иницијатори су били удружења грађана и политичке странке. Исто тако покретане су и иницијативе за враћање споменика Светог тројства који је најстарији сомборски споменик. Сомборци су га подигли још 1774. године, а порушен је после Другог светског рата.

У плану је и враћање тог споменика, али је то тек дугорочни план.

- Надлежна комисија је примила и те иницијативе, разматра их и ја сам сигуран да ћемо ускоро имати решено и постављање тог споменика, саопштио је Сарач.

У центру Сомбора некада је било пет великих споменика - Светог тројства, цару Францу I, Јожефу Швајдлу, Ферецу Ракоцију и каљу Александру. Како су се мењали друштвени системи, државне и националне структуре тако су и рушени сомборски споменици. Порушени су сви. (РТВ)

    Ко је на мрежи: 52 гостију и нема пријављених чланова