ЂАЧКЕ ЕКСКУРЗИЈЕ ПРЕСКУПЕ! АГЕНЦИЈЕ ИМАЈУ ДОГОВОР

 

Ово је време када ученици широм наше земље одлазе на екскурзије. Да би се путовање реализовало, од пре пет година оно се спроводи путем јавне набавке. Родитељи кажу да су екскурзије од тада скупље, иако цену и агенцију бира савет родитеља. У сомборским школама поштују се сви правилници, али признају да међу агенцијама постоји договор.

Даниела Марчинковић је мајка два ђака, а њено мишљење је да су екскурзије, које се организују, скупе за већину родитеља.

- Ако родитељ ради за 25 или 30.000 динара, а за екскурзију мора одвојити 8.000 динара, уз то треба дете и спремити, дати му џепарац. То је онда 10.000 динара. Да ли екскурзија може да вреди пола нечије плате, пита Марчинковићева.

У градској Основној школи "Никола Вукићевић" ученици нижих разреда били су на рекреативној настави на Тари. Са свим пратећим трошковима, шет дана коштало је родитеље 15 хиљада динара. Ученици осмих разреда били су на дводневној екскурзији у Нишу, за 8.500 динара.

- У ту цену урачунати су трошкови превоза, исхране, дневнице за наставнике, лекара, осигурање. Велики број родитеља или не ради или има мала примања, па онда можемо рећи да је 8.500 динара за два дана значајан износ, али тај износ може да се плати на рате, што је 800 динара месечно, рекао је Ђуро Буловић, директор ОШ "Никола Вукићевић".

Школе су обавезне да агенцију, која ће организовати екскурзију, одаберу у поступку јавне набавке. А искуства неких школа показују да су агенције поделиле интересна подручја и постигле договор о цени.

- Морамо бити свесни, сви ми учесници у реализацији матурске екскурзије, да је то надметање и подела тржишта између агенција које учествују на јавним тендерима, изјавио је др Ладислав Фекете, директор Гимназије "Вељко Петровић" Сомбор.

Да међу агенцијама постоји договор, директор гимназије илуструје овогодишњим примером из њихове школе. Две агенције, које су се јавиле за организовање матрурске екскурзије дале су понуде које се у укупном износу разликују за два евра.

- Видите на овом примеру 203 и 205 евра. То је приближно исто. Иста та екскурзија прошле године коштала је 186 евра, додао је Фекете.

Према Правилнику, за реализацију екскурзије потребно је 60 одсто пријављених ученика. Искуства сомборске гимназије показују да се сваке године за матурску екскурзију изјасни од 80 до 85 ученика. (РТВ)

    Ко је на мрежи: 47 гостију и нема пријављених чланова