СОМБОРЦИ НА РАЧУНИМА ЗА КОМУНАЛИЈЕ ДОБИЛИ РЕКЛАМУ ЗА ПРОДАЈУ ПОСУЂА!

Флајери и рекламни часописи – затрпани поштански сандучићи, али и рекламе на квакама од стана су веома честа слика код нас, чак и када зграда има улаз који се закључава. Најновији вид такозваног директног оглашавања у Сомбору се десио ових дана, и то путем рачуна за комуналије.

Као и сваког месеца, првих дана маја у поштанским сандучићима Сомбораца су осванули рачуни Јавног комуналног предузећа "Чистоћа" за извршене услуге у претходном периоду, што је и уобичајено. Али на рачуну се поред цифара и других података који садржи сваки рачун, на полеђини нашла и реклама за фирму која се бави продајом посуђа.

Судећи по мејловима који су стигли у нашу редакцију, овај обично-необични рачун је помало изненадио наше суграђане, јер како наводе, ово је у Сомбору први случај рекламирања других фирми на рачунима Јавних предузећа. Многи од њих се позивају на закон о оглашавању и тврде да је "Чистоћа" повредила члан 63 поменутог закона који гласи:

"За директно оглашавање према физичким лицима потребна је њихова претходна сагласност. Сагласност која је дата у смислу става 1. овог члана, може се опозвати у сваком моменту, а оглашивач, односно преносилац огласне поруке, мора то да омогући. Директно оглашавање према физичким лицима се врши у складу са правилима о оглашавању путем средстава комуникације на даљину у складу са прописом који уређује заштиту потрошача. Ако се лица из става 3. овог члана успротиве директном оглашавању, оглашивач, односно преносилац огласне поруке је дужан да убудуће обустави такав вид оглашавања. Ограничење из става 1. овог члана не односи се на оглашавање према лицима која обављају професионалну или пословну делатност, у вези са том делатношћу (пословна комуникација)".

Не улазећи у то колики је приход "Чистоћа" остварила оваквим видом рекламирања, Сомборци који су нам се обратили инсистирају да их ово предузеће убудуће изузме из овога, и шаљу рачуне без било каквих других садржаја, посебно без маркетинга.

У допису ЈКП "Чистоћа" Сомбор који је поводом овог случаја стигао у нашу редакцију стоји следеће: "сви који не желе да на рачуну за комуналије убудуће добијају сдржаје у виду рекламног материјала, писмену молбу за то са својим подацима могу послати на адресу ЈКП "Чистоћа", Раде Дракулића 12, 25000 Сомбор или путем мејла Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. ".

Сајт Јустиција који окупља правне стручњаке, чији је задатак пружање квалитетних, брзих и ефикасних, транспарентних услуга у свим областима нарушених права, пише да су нежељене рекламе противзаконите, и објашњава на који начин да се заштитите од њих.

    Ко је на мрежи: 39 гостију и нема пријављених чланова