ЗА МИГРАНТЕ У СОМБОРУ УРЕЂЕН СПОРТСКИ ТЕРЕН И ИЗГРАЂЕНА ТЕРЕТАНА НА ОТВОРЕНОМ

Као једна од тачака кроз коју пут води мигранте из Азије и Африке, у Сомбору, тачније у излетишту Шикара, на почетку мигрантске кризе је отворен прихватни центар у коме су невољници из ратом захваћених земаља пронашли привремено уточиште.

Како и у тим условима живот мора да се одвија несметано, захваљујући Програму за развој УН (УНДП), америчком УСАИД-у и Влади Србије у Шикари је предат на употребу обновљен терен за кошарку и новоизграђена теретана, вежбалиште на отвореном.

Пројекат који је коштао 61.500 долара, само је део овог заједничког, далеко ширег програма којем је циљ да се побољшају јавне услуге и инфраструктура у локалним заједницама погођеним мигрантском кризом, нагласио је Џефри Скарин, представник УСАИД приликом предаје на употребу реновираног терена и теретане.

- Реновирање и изградња спортских терена део су ширег УСАИД пројекта за јачање капацитета локалних заједница за реаговање на мигрантску кризу, који спроводи УНДП, рекао је Скарин.

Он се захвалио на разумевању и помоћи државним органима и сомборској локалној самоуправи.

- Ово је само део наших пројеката усмерених ка оснаживању локалних заједница и развоју разумевања између локалног становништва и миграната, додао је.

Према речима Горана Бошкића, представника српског Комесаријата за избеглице и миграције у Прихватном центру у Шикари, овде је тренутно смештено 115 лица, од којих је 47 деце. Како је 27 деце школског узраста, сви они и похађају сомборске школе, а општа оцена је да деца - мигранти радо одлазе у школу у којој су срдачно прихваћени од сомборских вршњака.

Тако је Суботици обновљен Центар за социјални рад, у Прешеву изграђен нови резервоар за пијаћу воду, у Кањижи вртић... у шта је до сада уложено преко два милиона долара, конкретизовао је Скарин, заменик директорке Канцеларије за демократски и економски развој, УСАИД Србија.

Као представник Министарства за државну управу и локалну самоуправу, захвалност донаторима је изразио државни секретар Иван Бошњак, који није пропустио да истакне и одлучујућу улогу некадашње ресорне минситарке, а сада премијерке Владе Србије Ане Брнабић у томе да се овакав пројекат проведе управо у Сомбору.

- Учећи од међународних партнера заједно смо, као државни органи, са локалним самоуправама успешно прошли кроз мигрантску кризу, показујући са нашим народом завидан степен хуманости. Прихватањем различитости уједно смо исказали и добродошлицу људима овде у Сомбору, баш као и на мигрантском улазу у Србију, односно у Прешеву, Димитровграду, Тутину, Босилеграду..., истакао је Бошњак, који је после званичног дела „бацио“ и неколико баскет лопти са сомборским школарцима. (Дневник)

    Ко је на мрежи: 39 гостију и нема пријављених чланова