ОДОБРЕНО 56.11 МИЛИОНА ДИНАРА ЗА ЗАЈЕДНИЧКИ ПРОЈЕКАТ ЧЕТИРИ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ

 

Градови Сомбор и Суботица и општине Апатин и Оџаци аплицирали су на јавни позив за доделу бесповратних средстава за суфинансирање мера популационе политике заједничким пројектом чији је циљ да се, кроз иновативни сервис и развој инфраструктуре, родитељи охрабре за проширење породице.

Министарка без портфеља у Влади Републике Србије задужена за демографију и популациону политику, Славица Ђукић Дејановић, потписала је 23. јула уговоре о додели средстава са представницима 61 локалне самоуправе.

Путем јавног позива обезбеђено је 5оо милиона динара за финансирање до 80 одсто укупних улагања локалних самоуправа у подизање природног прираштаја и боље услове живота деце кроз адаптацију и санацију објеката вртића и игралишта, набавку механизације и опреме за започињање сопственог посла за младе брачне парове, побољшање услова на гинеколошким одељењима и унапређење рада патронажних служби, оснивање или оснаживање саветовалишта за труднице и репродукативно здравље, школе родитељства и саветовалишта за младе, као и изградњу кућа и станова за младе брачне парове.

Укупна вредност пројекта са којим су конкурисале четири локалне самоуправе, Сомбор и Суботица, износи 70.44 милиона динара, а министарство без портфеља за демографију и популациону политику учествује у финансирању са 56,11 милиона динара. Преостали део средстава обезбедиће локалне самоуправе.

Носилац пројектних активности је град Сомбор у партнерству са остале три локалне самоуправе, а предвиђено је да пројекат траје годину дана.

Пројектом је предвиђена реализација седам мера популационе политике: Ублажавање економске цене подизања детета, Усклађивања рада и родитељства, Снижавање психолошке цене родитељства, Пут ка здравом материнству, Очување и унапређење репродуктивног здравља, Едукација у области популационе политике и Активирање локалне самоуправе.

Овај пројекат је оцењен као један од најбољих, а више је вреднован и због тога што су подносиоци локалне самоуправе из два управна округа, Идеја пројекта је да се кроз иновативне сервисе и развој инфраструктуре, као и додатне садржаје који би се овим пројектом обезбедили, подстичу родитељи да прошире породицу и остану у нашим срединама.

Вредност дела пројекта за град Сомбор је 16,66 милиона динара, уз обавезу локалне самоуправе да обезбеди учешће у суфинансирању у износу од 3,38 милиона динара.

За град Сомбор у оквиру овог пројекта опредељена су средства за изградњу једног дечијег игралишта, за ангажовање позоришта и организација представа на српском и мађарском језику, за програме невладиних организација, програм КУД-а. Радиће се и медијска презентација и едукација на пољу популационе политике, а оно што је јако добро оцењено, то је иновативни сервис родитељства чије ће седиште бити у Сомбору, а покриваће све четири јединице локалне самоуправе. Овај сервис родитељства ће бити намењен пре свега самохраним родитељима и родитељима са више деце, како би им се помогло у неким свакодневним активностима, као што је сервис пеглања, припреме хране, одвожења и довожења деце из вртића и слично.

У оквиру мера популационе политике које се тичу ублажавања економске цене подизања детета, снижавања психолошке цене родитељства и активирања локалне самоуправе, граду Сомбору су пројектом обезбеђена и средства за куповину 8 кућа за младе брачне парове.

Испред Града Сомбора уговор о додели бесповратних средстава за суфинансирање мера популационе политике са Министарством за демографију и популациону политику, потписао је заменик градоначелнице Сомбора Антонио Ратковић.

На јавни позив стигла је 71 пријава, коју је поднело 119 општина, а право учешћа општине су имале појединачно или више њих удружено из истог региона за спровођење заједничких мера популационе политике. На основу листе вредновања и рангирања пројеката суфинансираће се 61 локална самоуправа, и то: 14 у Војводини, 21 у региону Шумадије и Западне Србије и 26 у Јужној и Источној Србији.

    Ко је на мрежи: 74 гостију и нема пријављених чланова