КО И КАКО МОЖЕ ДА ОСТВАРИ ПРАВО НА БЕСПЛАТНУ СТРУЈУ

 

Тек сваки пети социјално угрожени грађанин Србије користи повољности које држава даје при плаћању струје. Данас на снагу ступају измене и допуне Уредбе о енергетски угроженом купцу, којим надлежни покушавају да најсиромашнијим грађанима олакшају процедуре добијања бесплатних киловата. Повећани су лимити прихода домаћинства за стицање ових олакшица, а право на њих имају и подстанари.

Ове године бесплатне киловате добијало је 74.818 најсиромашнијих грађана, од њих 400.000. Недавно је Министарство енергетике повећало нивое прихода који су постављени као услов за добијање повољности у плаћању електричне енергије.

За једночлано домаћинство које месечно без накнаде добија 120 киловата граница је приход до 14.258 динара. Породице са два или три члана које остваре статус енергетски угроженог купца, и тако добију 160 киловата, могу да имају приход до 20.759 динара. За фамилије са четири и пет чланова, којима припада 200 бесплатних киловата, граница прихода је 27.255 динара. Најбројнија сиромашна домаћинства са шест и више чланова од државе добијају по 250 киловата, а лимит њихових прихода је 34.275 динара.

Највећа препрека на путу за добијање бесплатних киловата, међутим, нису услови које је држава прописала, већ неинформисаност грађана и небрига и спорост локалних самоуправа.

Статус енергетски заштићеног купца условљен је укупним примањима домаћинства, бројем чланова породице, имовним стањем, а предвиђени су и лимити у потрошњи струје. Сиромашни грађани који желе да добију бесплатне киловате морају да припреме одређену документацију. Потребно је приложити и доказе о пребивалишту и месечним примањима, уверење за децу да су на редовном школовању, а за незапослене уверење са бироа за незапослене, затим доказ из катастра из места пребивалишта и места рођења о поседовању непокретности, као и уверење управе јавних прихода из места пребивалишта и из места рођења, и, наравно, последњи рачун за струју.

- Нисам ни знала да имам право на умањење рачуна као корисник социјалне помоћи - прича Мирјана К. и додаје да јој нико на то није скренуо пажњу.

Сви грађани који примају новчану социјалну помоћ и дечији додатак олакшице за струју могу да добију аутоматски. У многим градовима, бесплатне киловате не добија ни трећина оних са списка корисника социјалне помоћи.

Ове године из републичког буџета одвојено је око 1,05 милијарди динара да покрије трошкове за киловате и кубике које сиромашни добијају без накнаде. То је готово идентична сума која је лане потрошена на плаћање тих трошкова.

Списак енергетских заштићених купаца у ЕПС се мења сваког месеца. ЕПС од локалних самоуправа добија имена најсиромашнијих купаца који имају право на бесплатне киловате. Те спискове ЕПС примењује приликом обрачуна и на основу тога се купцима одобрава попуст у рачуну за струју. Уколико на рачуну нема те повластице, грађани треба да се обрате надлежним центрима за социјални рад или локалној самоуправи. (Вечерње новости)

    Ко је на мрежи: 124 гостију и нема пријављених чланова