СОМБОРСКА ФАБРИКА "PRETTY SWEATERS" У БЛОКАДИ! ПЛАТЕ КАСНЕ ДВА МЕСЕЦА

 

Фабрика "Pretty sweaters" из Сомбора у власништву бангладешке групације "Pretty group", којој је Министарство привреде одобрило субвенцију у износу од око 3,4 милиона евра, два месеца не исплаћује радницима зараде, а сви њени рачуни су у блокади.

Фабрика "Pretty sweaters" из Сомбора у власништву бангладешке групације "Pretty group", којој је Министарство привреде одобрило субвенцију у износу од око 3,4 милиона евра, два месеца не исплаћује радницима зараде, а сви њени рачуни су у блокади.
 
Радник "Преттy сњеатерс" који је тражио да за портал radnik.rs да изјаву анонимно из страха да неће моћи да наплати заостале плате, потврђује да су проблеми у овој компанији почели у мају.
 
- Из управе су рекли да џемпери које смо продали нису наплаћени. Плате у овом тренутку касне већ два месеца. После тога су људи почели да узимају боловања како не би били у фабрици, тврди.
 
Давор Бречић, директор ове фабрике која се бави производњом плетене одеће за radnik.rs потврдио је да радницима касне зараде, али је рекао да су сви порези и доприноси за плате редовно измиривани. Инспекција рада још увек није спровела надзор у фабрици овим поводом.
 
- У априлу 2017. потписан је уговор о закупу просторија у Сомбору, а производња је почела крајем новембра те године. До маја 2018. запослено је 130 особа, производња је радила са 10% капацитета док су плате са свим доприносима редовно исплаћиване. Крајем априла 2018. године, матична компанија улази у процес реструктурирања због финансијских потешкоћа и услед тих дешавања динамика планиране инвестиције не прати динамику развоја компаније, што је довело до отежаног пословања и кашњења у измиривању доспелих обавеза. Сви порези и доприноси на зараде су редовно измиривани, наводи Бречић.
 
- Рачун компаније је у више наврата блокиран, али смо од свих прихода сукцесивно решавали заостале плате запослених. Од 17. августа рачун је континуирано блокиран, тако да до прилива средстава од инвеститора тренутно не постоји могућност одблокирања рачуна, наведено је у одговору који је Бречић доставио порталу.
 
Компанија "Pretty sweaters" је 2016. године, према документу објављеном на сајту Министарства привреде, потписала уговор о додели средстава подстицаја са овим министарством, а укупан износ државне помоћи износи 3.405.460 евра. Како се наводи у уговору, један од разлога за додељивање помоћи државе овој компанији је што је њен власник фирма "D&S pretty fashions limited", део "Pretty group", групације из Бангладеша, "реномирано привредно друштво које послује у сектору производње трикотаже", као и то што инвеститор поседује погон за производњу трикотаже у Бангладешу.
 
Уговором је било предвиђено да држава 2017. године сомборској фабрици исплати прву траншу од 736.941 евра, ако фабрика испуни обавезу улагања 2.300.000 евра и запослења 300 нових радника. "Pretty sweaters" се уговором обавезао и да ће за три године запослити укупно 1.100 нових радника на неодређено време. Уговором је дефинисано и да укупна примања запосленог износе најмање 120 одсто минималне зараде, што је око 31.560 динара.
 
Из Министарства привреде нису одговорили на питања портала radnik.rs колико је до сада исплаћено новца компанији "Pretty sweaters", као ни да ли Министарство има информације о евентуалном непоштовању уговора о субвенцији са њихове стране.
 
Давор Бречић, директор компаније "Pretty sweaters" је у одговору порталу навео да ова компанија до сада није користила субвенције. - До сада није исплаћено с обзиром да се нису стекли услови за коришћење средстава из уговора о додели средстава подстицаја, који је објављен и јавно доступан, одговорио је Бречић.
 
Ставка "Pretty sweaters" се налази у буџету Србије за 2017. и 2018. годину у делу који се односи на улагања од посебног значаја: Субвенције приватним предузећима.
 
Сви рачуни компаније тренутно су у блокади укупно 28 дана, са прекидима од 20. јуна ове године, а од 17. августа сви рачуни су блокади без прекида. Из инспекције рада су навели да су 31. августа ове године добили пријаве запослених код послодавца  "Pretty sweaters" због неисплаћених зарада.
 
"Поводом наведеног обраћања запослених, инспекција рада ће извршити инспекцијски надзор, а на основу утврђеног чињеничног стања ће предузети одговарајуће мере из домена надлежности инспекције рада", пише у одговору. Наводи се да су до сада спроведена два инспекцијска наџора код овог послодавца.
 
Извршена је, како се наводи, једна службена саветодавна посета у априлу 2018. године на захтев послодавца "приликом које нису утврђене неправилности у области радних односа и безбедности и здравља на раду". Инспекцијски надзор обављен је и 20. августа 2018. који се односио на исплату накнаде зараде за боловање и њиме је утврђено да је послодавац за првих 30 дана спречености за рад "именованој" исплатио накнаду зараде.
 
Предузеће "Pretty sweaters" се од оснивања у мају 2016. године налазило у Крагујевцу, а у мају 2017. премештено је у халу предузећа "Застава специјалних аутомобила" у Сомбору. На истој адреси у Крагујевцу на којој се до 2016. године налазио  "Pretty sweaters" од 2009. године налази се компанија "GHP export-import" која је регистрована за трговину текстилом на велико, а чији власник је до јуна 2017. године био Давор Бречић, директор "Pretty sweaters". Од јуна 2017. године власник ове компаније је страна држављанка Светлана Дубовска, са пасошем издатим у Бангладешу. (radnik.rs)

Како Н1 сазнаје, борд директора бангладешке фирме одлучиваће следеће недеље о томе хоће ли остати у Србији. Нејасно је шта то значи за државну субвенцију од 3,4 милиона евра, коју им је Влада Србије обезбедила. Рачун компаније "Pretty sweaters" из Бангладеша је у блокади са дугом од преко 9 милиона динара, а од око стотинак запослених, више од 70 њих је дало отказ, јер, како кажу, не желе да раде без плате. (N1)

    Ко је на мрежи: 39 гостију и нема пријављених чланова