ГРАЂЕВИНСКО ЗЕМЉИШТЕ ПОЈЕДИНИМ СОМБОРЦИМА ДОНЕЛО ПОРЕСКУ "ГЛАВОБОЉУ"

 

Порески обвезници у Сомбору највише су се жалили на повећање пореза на пољопривредне парцеле које су у грађевинском реону. Грумен земље на једној њиви двоструко је скупљи од истог таквог грумена са парцеле која је само педесетак метара даље. Разлог је једноставан, прва њива је проглашена за грађевинско земљиште, док је друга остала пољопривредно. То је била и највећа примедба власника парцела када су добили порез на имовину.

Нико од грађана није желео пред камеру, али телефоном се јавила Ана Продановић.

- Поседујем осам катастарских јутара у зони Сомбор један. Након уложене жалбе 2012. године, порез је био тридесет хиљада, а исти износ сам плаћала и од 2015. до 2017. године. По решењу које сам добила, за исту површину у 2018. години треба да платим 73.200 динара и због тога сам се жалила локалној пореској управи, рекла је Ана.

У локалној пореској администрацији кажу да је било жалби на висину пореза на имовину, али да су поштовали законске одредбе у вези са висином накнада.

- За 2018. годину цена у четвртој зони је утврђена од 450 динара по једном метру квадратном и то је у складу са ценама оствареним у промету некретнина грађевинског земљишта у тој зони од 01. до 30.09.2017. године. Такав начин утврђивања дефинисан је самим чланом 6 Закона о порезима на имовину, каже Бисерка Јовићевић, начелница локалне пореске администрације.

Да ли је цена некретнина у овој зони двоструко порасла нисмо могли да утврдимо, али грађани сматрају да се то није догодило. Порез је међутим, у последње три године виши за сто одсто и то је оно што грађанима смета, јер кажу да јавне финансије не треба стабилизовати само из њиховог џепа, већ и преко пореза за ултра богате.

И поред свега, 85 одсто грађана Сомбора редовно измирује обавезе, док је 6.266 опоменуто, а покренуто је и 417 поступака принудне наплате. Видео прилог можете погледати ОВДЕ. (РТВ)

    Ко је на мрежи: 59 гостију и нема пријављених чланова